TAJNIK OLIMPIJSKOG ODBORA:

'Priče da su sportaši siromačeki nisu točne'

23.08.2016 u 13:00

Bionic
Reading

'Ovakve priče koje se plasiraju u novinama, to da su naši sportaši siromačeki kojima roditelji ili netko drugi plaća sve, u principu nisu točne', kazao je Josip Čop, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora u emisiji HTV-a Otvoreno na temu financiranja sporta u Hrvatskoj u svjetlu izuzetno uspješnog olimpijskog ciklusa koji je završio s deset osvojenih medalja

'Koliko Hrvatska izdvaja za sport i kako se on raspodjeljuje?', pitanje je na koje su pokušali odgovoriti, uz Čopa, Perica Bukić, izvršni direktor i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza, Josip Glasnović, osvajač zlatne olimpijske medalje u trapu, i Edo Fantela, trener posade Fantela - Martinić.

Upravo je Glasnović objasnio kako HOO pomaže sportašima, no tek kada počnu ostvarivati velike uspjehe. 'Kada smo se brat i ja počeli baviti streljaštvom 1999., roditelji su dosta uložili dok nismo došli do samog vrha 2005. Onda smo dobili stipendije Grada Zagreba. Od 2007. prati me HOO ', kazao je Glasnović za HTV.


Dodaje da mu je za opremu potrebno 10 tisuća eura, oko 30 tisuća kuna godišnje za metke, 15 tisuća za golubove i mete, a tu su još troškovi natjecanja. 'Ne samo da sportovi koji su individualni, već i kolektivni ovise o snalažljivosti ljudi koji ih vode i dobar dio proračuna dolazi iz donacija i sponzorstva. Nemamo adekvatnu pomoć države. Ukupna suma novca je mala, a bez kriterija, sustava i konkretnih pokazatelja teško možemo konkurirati…', misli Bukić.

Čop je pojasnio kako se hrvatski sport financira iz prihoda igara na sreću. Za 2016. godinu HOO-u je iz tog izvora odobreno 123 milijuna kuna. Preostalih 14 milijuna HOO uprihodi od sponzora. No, prema istraživanjima, ukupno se za sport izdvaja 2,2 milijarde kuna na godinu, no 70 posto tih sredstava odlazi na infrastrukturu. 'Sport treba doživljavati kao investiciju, ne kao trošak', istaknuo je Čop. On naglašava da je glavni izvor problema nedostatak strategije. 'Strateški dokument o sportu trebao je biti donesen još prije devet godina', kaže.

Fantela je kazao pak da nijedna obitelj ne bi mogla sama iznijeti sve troškove bez pomoći sustava, HOO-a, lokalne samouprave. 'Individualce vode njihovi roditelji, a moraju biti snalažljivi. To znači doći do novca mimo sustava, prikloniti se nekoj političkoj opciji. Neki sport se sponzorira, neki ne, a imaju iste rezultate. To je bliži vatri, bolje se grije… HOO se uključuje kada dobijete rezultate - prvo vi uložite, a onda oni dolaze', kaže Fantela.

Dotaknuli su se i činjenice da Glasnović nije uspio dobiti posao u Ministarstvu obrane. 'Vani svi koji se bave ovim sportom, njih 95 posto, zbrinuti su u vojsci, policiji, šumariji', kazao je zlatni olimpijac. Čop nije želio konkretno govoriti o razlozima zbog kojih je Glasnović od MORH-a dobio odbijenicu, no pojasnio je kako je ovog trenutka u vojsci zaposlen 21 sportaš. 'Tu su tri veslača, Hrgović, a Sandri i Blanki bilo je ponuđeno kao i Glasnoviću. Postoji namjera da se slično napravi u MUP-u, no nismo uspjeli… ja se nadam da će i Glasnovićev slučaj biti riješen', istaknuo je.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje