oni žele vaše glasove

Razgovarali smo s najmlađom kandidatkinjom i najstarijim kandidatom na izborima: Ona je frizerka iz Solina i ima 18 godina, on je psihijatar iz Švicarske i ima 90 godina

Josipa Škalić, Georgius Josip Foglar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Gotovo 2700 kandidata nalazi se na listama za predstojeće parlamentarne izbore. Državno izborno povjerenstvo šturo je izvijestilo kako je najmlađa osoba koja se kandidirala rođena 19.2.2002. godine, a najstarija je rođena u kolovozu 1929. Doznali smo tko su osobe koje se kriju iza DIP-ovih podataka i zašto su jedva punoljetna frizerka iz Solina i psihijatar iz Švicarske, koji je prešao devedesetu godinu, ušli u politiku

Državnom izbornom povjerenstvu predane su 192 liste s ukupno 2669 kandidata.

Među njima se krije i najmlađa kandidatkinja rođena 19. veljače 2002. godine, a koja dolazi iz Autohtone Hrvatske stranke prava.

Riječ je o Josipi Škalić iz Solina. Nju smo ulovili nakon popodnevne smjene u frizerskom salonu. Mlada frizerka kaže kako su u stranku 'krenuli i njeni, pa je i ona išla tim putem'.

'Mama me pitala želim li biti na listi, ja sam rekla - može', kaže nam. Pitamo ju što bi mijenjala u Hrvatskoj. Nakon nekoliko trenutaka promišljanja kaže da je problem sustav za posvajanje djece jer posvojiteljima 'rade probleme'.

S obzirom na to da je aktualno pitanje na kojem se poskliznuo i ministar zdravstva Vili Beroš, a ono glasi je li bolje da su djeca u domovima ili da ih udomljuju istospolni parovi, pitamo Josipu što misli o tome. A s obzirom na politički habitus stranke iz koje dolazi, odgovorila je: 'A to ne.'

Nije još sigurna želi li se baviti politikom u budućnosti.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: dip

Najstariji kandidat na ovim izborima je, kako navodi DIP, muškarac rođen 18. kolovoza 1929. godine i koji predstavlja koaliciju stranaka Pametno, Fokus te Stranka s imenom i prezimenom.

Riječ je o Georgiusu Josipu Foglaru, prvom na listi ove koalicije za dijasporu.

Gospodin Foglar živi u Švicarskoj, u koju je, otkriva nam, emigrirao još 1958. godine. 'Stranka je to zaželjela pa sam rekao dobro', skromno kaže.

Foglar se rodio u Tuzli jer mu je otac ondje bio liječnik, a zbog očeva posla živio je i u Gospiću, potom u Zagrebu i Petrinji.

I on je postao liječnik, specijalizirao je psihijatriju i internu medicinu, no ipak se cijeli život bavio onim prvim.

DIP održao konferenciju za medije o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Otkada je 1972. dobio švicarsko državljanstvo, koje je čekao 12 godina, otvorio je svoju praksu, a radio je do prije četiri godine.

Foglara se spominjalo kao osobu koja je imala utjecaj na to da se prije više od deset godina Marku Perkoviću Thompsonu zabrani pjevanje, ali i ulazak u Švicarsku. Kaže nam da on s tim nema veze, no da je Georg Kreis, predsjednik Švicarske komisije protiv rasizma, koji je donio tu odluku, dobar obiteljski prijatelj.

Foglar, unatoč zlatnim godinama, aktivno prati kako švicarske, tako i hrvatske medije, uglavnom portale, koje čita svako jutro.

Na pitanje što očekuje od ovih izbora kaže: 'Mislim da će biti vrlo teško bilo kojoj stranci sastaviti Vladu. Nadam se da će naša stranka i koalicija dobiti dosta glasova da nas trebaju i da možemo barem biti suradnici na poboljšanju situacije.'

Ako HDZ dobije najviše glasova, nada se da će koalirati s 'razumnim strankama'. Ako pak SDP prođe najbolje, Foglar se boji da neće ostati jedinstveni.