IZVUKLI VIŠE DESETAKA TISUĆA KUNA

Prevaranti operiraju po Istri: Jedan skida crnu magiju, drugi se predstavlja kao policajac, treći kao kapetan

28.12.2021 u 17:35

Bionic
Reading

Istarska je policija tijekom jučerašnjeg dana zaprimila tri prijave žena koje su prevarene. Budući da se načini počinjenja kaznenog djela razlikuju u svim slučajevima, policija ovog prilikom skreće pozornost građanima na prevarante koji vrebaju i traže svoje žrtve kroz različite oblike prijevara.

O lažnim policajcima koji telefonom zovu starije žene i potiču ih na podizanje novca iz banke Glas Istre već je pisao, no umaška je policija ponovno zaprimila jednu takvu prijavu. U policijsku postaju pristupila je 86-godišnjakinja koju je nazvao muškarac, predstavivši joj se kao policijski službenik kriminalističke policije koji radi tajne provjere u jednoj banci zbog sumnje da netko od djelatnika banke potkrada novac s računa klijenata.

Ženi je rekao da ode u banku i podigne novac s računa i preda ga osobi koju će poslati, što je žena i učinila 10. prosinca. Nepoznati muškarac ponovno ju je nazvao i rekao da mora podignuti sav novac koji ima u banci i predati ga na provjeru te je žena ponovno podignula novac i predala ga istoj osobi. Na taj je način prevarena za više desetaka tisuća kuna, piše Glas Istre.

Labinska je policija zaprimila prijavu 68-godišnje žene koja je također prevarena za više desetaka tisuća kuna, no njen počinitelj bila je osoba koja joj se putem društvene mreže predstavila kao kapetan. Nakon što su se dopisivali oko dva tjedna tijekom prosinca, nepoznati muškarac zadobio je ženino povjerenje iskazujući joj osjećaje te joj je obećao poslati pošiljku s preko milijun dolara iz Jemena. Za uzvrat je tražio od žene da uplati troškove poštarine i carine za pošiljku, što je ona i učinila, no u razgovoru s članom obitelji ubrzo je shvatila da je prevarena.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Posljednja prijevara zabilježena je na pulskom području, a žrtva je 49-godišnja žena koje je putem mobilne aplikacije kontaktirala muškarca, nakon što je vidjela oglas za skidanje crne magije. Muškarac joj je pojasnio da žena ima na sebi crnu magiju te da neće moći normalno funkcionirati sve dok ju ne makne, za što je tražio da mu uplati svoju ušteđevinu, što je žena i učinila 10. prosinca. Kada mu je uplatila više tisuća kuna, muškarac joj se prestao javljati i blokirao ju je na mobilnoj aplikaciji.

Policija još jednom skreće pozornost građanima na ovakav oblik prijevare te ih upozorava da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Policija stoga još jednom poziva na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kada te osobe traže novac. Također savjetujemo građane da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara.