sindikalist ribić:

Presudom protiv Sindikata znanosti krši se akademsko pravo na kritiku i javnu riječ

30.04.2018 u 15:16

Bionic
Reading

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog radnog suda, po kojoj Sindikat znanosti mora Zagrebačkom sveučilištu isplatiti naknadu zbog povrede časti, ugleda i imena, jer je lani u travnju organizirao štrajk na Hrvatskim studijima, ugrožava se akademsko pravo na kritiku i slobodu javne riječi, ustvrdio je u ponedjeljak predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić

Ribić je na konferenciji za novinare istaknuo kako se radi o prevažnom, krucijalnom pitanju za sindikat od kojeg ne namjeravaju odustati, pa će se obratiti i međunarodnim institucijama kako bi zaštitili demokratski sustav, te je poručio kako "onaj tko spava u demokraciji budi se u diktaturi".

Radi se o iznosu od 26.000 kuna odštete zbog izjava kojima su sindikalci ukazivali na nezakonitosti u radu Sveučilišta, što se očito ne smije, kaže Ribić.

"Sud je rekao da je štrajk nezakonit, jer smo se petljali u rad Hrvatskih studija, te da se ne može štrajkati zbog odluka upravnog odbora, pri čemu je sud pogrešno poistovjetio tvrtku i Sveučilište kao instituciju 'sui generis', odnosno posebne vrste, i to na našu štetu", smatra Ribić.

Presuda je eklatantno nepravedna jer proizlazi da onaj tko ne može platiti kaznu ne može ni kritizirati, drži Ribić i podsjeća kako će u konkretnom slučaju odštetu morati platiti nastavnici koji se bore za dobrobit svih, i to iz sindikalne članarine.

Ribić: Boras je započeo obračun s neistomišljenicima

Zabrinjavajućom smatra nespremnost vodstva Sveučilišta na argumentirano djelovanje. Umjesto toga Sveučilište djeluje sudskim tužbama, pa je tako tužilo i svojega studenta, podsjetio je Ribić optuživši rektora Damira Borasa da ne dopušta kritički govor o radu Sveučilišta, već je započeo obračun s neistomišljenicima.

  • +2
Konferencija za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Ribić je ustvrdio da Hrvatski studiji i dalje prešutno rade bez dopusnice, izvan zakona, no sindikalci na to neće reagirati jer na njima rade i njihovi kolege.

Predsjednik Sindikata znanosti Igor Radeka rekao je kako nisu namjeravali reagirati na nepravomoćnu presudu, ali je već objavljena na web stranici Sveučilišta, a komentirao ju je i sam Boras u kontekstu rada zakonitosti Sveučilišta.

Sindikat je osuđen na plaćanje štete radi iznošenja istine i to je najveći nedostatak presude kojom se ograničava ukazivanje na nepravilnosti u društvu.

"Štrajk koji smo organizirali na Hrvatskim studijima išao je prema zaštiti temeljnih akademskih, ekonomskih i socijalnih prava. Željeli smo spriječiti da se studiji nađu u sadašnjoj situaciji", rekao je Radeka.