NEĆE SE VIŠE KANDIDARATI

Vilim Ribić nakon 25 godina napušta čelnu poziciju u sindikatu

22.04.2018 u 08:33

Bionic
Reading

Dugogodišnji predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić najavio je u subotu da se više neće kandidirati za tu funkciju koju je obavljao od 1993. godine.

Novi predsjednik bit će izabran na prvoj konstituirajućoj sjednici Velikog vijeća, priopćeno je sa subotnjeg Sabora Nezavisnog sindikata na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje se okupilo 210 predstavnika iz 134 sindikalne podružnice.

U okviru Sabora provedeni su izbori za novi četverogodišnji mandat, a za predsjednika je izabran prof. dr. sc. Petar Pervan, dugogodišnji član viših tijela Sindikata i bivši ravnatelj Instituta za fiziku.

Riječ je o reprezentativnoj funkciji koja predstavlja Sindikat i daje mu znanstvenu vjerodostojnost svojom znanstvenom vrsnošću, a zajedno s predsjednikom Velikog vijeća vodi znanstvenu i obrazovnu politiku Sindikata.

Između 58 kandidata odabrano je i 28 članova Velikog vijeća, a poludirigiranim izborima osigurani su predstavnici u Velikom vijeću svih zaposleničkih i regionalnih struktura iz sustava znanosti i visokog obrazovanja. Najviše glasova dobili su Igor Radeka i Vilim Ribić po 185, te Vesnica Garašić, Petar Pervan i Tvrko Smital, priopćeno je.

  • +3
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic

Među ostalim, na Saboru je usvojeno šest rezolucija - O protivljenju povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu, O potrebi razdvajanja mega-ministarstva znanosti i obrazovanja, O odgovornosti za iznimno teško stanje u zemlji, O ishitrenom ulasku u eurozonu, O regresijskim učincima nakon ulaska u Europsku uniju, O sindikalnom pristupu reformama,

U tajnom glasovanju između više kandidata izabrano je sedam članova Časnog suda i Nadzornog vijeća.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju