TRAŽE SE DVA SUCA

Presudila Sanaderu i HDZ-u, pa želi u Ustavni sud

18.02.2015 u 19:17

Bionic
Reading

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić, bivša pravobraniteljica Mila Jelavić i sutkinja Ivana Čalić koja je presudila Ivi Sanaderu i HDZ-u - samo su dio kandidata za dva mjesta na Ustavnom sudu. Natječaj koji je saborski Odbor za Ustav raspisao prije mjesec dana ovaj se tjedan privodi kraju, a rok je za predaju kandidatura srijeda, 18. veljače u ponoć. Međutim, odbor će za zaključenje konačne liste, zbog prijava poslanih poštom, pričekati petak pa postoji mogućnost da među imenima osvane i ono Mladena Bajića

Do sada se za dva mjesta na Ustavnom sudu, prema posljednjim podacima objavljenim na saborskim stranicama, prijavilo deset kandidata. Među njima su neka poznatija i manje poznata imena, oni s impresivnijom biografijom, ali oni koji već imaju iskustva s radom na Ustavnom sudu.

Jedno je od javnosti poznatijih imena i ono sutkinje Ivane Čalić, koja je ostala zapamćena kao predsjednica sudskog vijeća koje je presudilo Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima u slučaju Fimi media. Taj podatak Čalić je spomenula i u životopisu koji je poslala uz kandidaturu za ustavnu sutkinju. Navodi kako je već 1996. nakon diplome na Pravnom fakultetu u Zagrebu počela raditi kao sudski vježbenik na zagrebačkom Županijskom sudu. Radila je i kao sudski savjetnik i sudac Kaznenog odjela zagrebačkog općinskog suda, a 2007. postaje sutkinja Kaznenog odjela prvog stupnja zagrebačkog Županijskog suda gdje radi i danas. Osim u Slučaju Fimi medija, Čalić je radila i na predmetu korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju, a presudila je i u slučaju ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića.

Na natječaj za ustavnu sutkinju prijavila se i Sanja Barić, predstojnica Katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Javnost ju je upoznala kao ustavnu stručnjakinju koja je često iznosila svoje mišljenje po pitanju ustavnih promjena, a svoj doprinos dala je i kao vanjska članica saborskog Odbora za Ustav. Gotovo cijeli profesionalni život bavila se ustavnim pravom iz kojeg ima i doktorat. Uz to što predaje na riječkom Pravnom fakultetu, bila je gost predavač na Vermont Law School u SAD-u, a još uvijek je gost predavač na Sveučilištu u Trstu.

Među kandidatima za Ustavni sud našlo se i ime bivše pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Ta diplomirana pravnica veći dio karijere radila je u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, odnosno Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a 2006. postaje pravobraniteljica za djecu gdje ostaje sve do lani. Kao zaposlenica u ministarstvu i pravobraniteljica radila je i na izradi Obiteljskog zakona, a trenutačno radi u Uredu za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba.

Iskustvo rada na Ustavnom sudu ima Nevenka Šernhorst, bivša ustavna sutkinja koja se već nekoliko puta javila na natječaj. Ima 18 godina iskustva rada na Ustavnom sudu, prvo kao savjetnica, a od 2002. i 2011. bila je sutkinja Ustavnog suda.

Sudački staž ima i Antonija Kovačić, sutkinja Visokog prekršajnog suda. Kao i Nevenka Šernhorst, i Kovačić se ranije prijavljivala na natječaj za ustavnog suca, no nije dobila dovoljnu podršku saborskih zastupnika.

Na natječaj za ustavnog suca prijavio se i odvjetnik Boris Kozjak, koji se posebno ponosi svojim radom kao branitelj pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, gdje je protiv Hrvatske u ime svojih klijenata dobio čak šest slučajeva. Ranije se javio i na natječaj za pučkog pravobranitelja, no nije prošao.

Ustavni sudac htio bi biti i javni bilježnik Anđelko Stanić, koji u svojoj biografiji navodi kako je bio i kapetan duge plovidbe te kako je 2009. položio ispit za zapovjednika broda od 3.000 BRT i preko.

Kratku biografiju kroz koju pokazuje kvalifikacije za ustavnog suca poslao je i krčki odvjetnik Želimir Brozović. Navodi kako je u karijeri radio kao pripravnik na riječkom Županijskom sudu, a jedno vrijeme bio je i predsjednik suda na Pagu. Od 1989. radi kao odvjetnik na Krku.

S 15 godina rada u MUP-u i 20 godina rada u odvjetništvu pohvalio se Šime Savić. U svom poslu odvjetnika, navodi u biografiji, zastupao je i Croatia osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje.

Ako bude izabran za ustavnog suca Dubravko Ljubić naći će se u već poznatom društvu. Naime, taj kandidat za ustavnog suca od 2009. radi kao voditelj Službe za prethodni ispitni postupak te od lani kao viši ustavnosudski savjetnik, no već 1996. stigao je na Ustavni sud kao stručni savjetnik. Doktor je pravnih znanosti iz područja ustavnog prava, a na doktoratu koji je obranio 2011. mentorica mu je bila upravo aktualna predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Rok za prijave na javni poziv za imenovanje dva ustavna suca traje do srijede 18. veljače u ponoć, tako da još uvijek postoji mogućnost da na popisu osvane i još neko ime, poput Mladena Bajića za kojeg se već spekuliralo da bi se mogao prijaviti na Ustavni sud.