PROFESOR VS. USKOK

Prestao uzimati mito jer je saznao da će ga pratiti?!

13.07.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Tajnu akciju koju je USKOK prošlog ljeta provodio nad profesorom osječkog Pravnog fakulteta Srećkom Jelinićem zbog sumnji da je studentima prodavao ispite omeo je, potpuno slučajno, strah od provjere Sigurnosno-obavještajne agencije nad kandidatima za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, piše Jutarnji list

Jelinić, koji je prije desetak dana osumnjičen da je s dekanom tog fakulteta i dvojicom kolega preko posrednika prodavao ispite za ukupno 10 studenata, odlučio se prošlog ljeta - ne znajući da je pod tajnom istragom - kandidirati za mjesto člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Jutarnji list

Istražitelji su snimili kako se jednom studentu daju upute da na pismeni ispit na papiru napiše bilo što. Student je dobio upute da na usmenom dijelu pričeka kraj i sam uđe u Jelinićev kabinet.

No, Jelinić se kandidirao za mjesto člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na plaću od 17.000 kuna. Za taj posao nužna je bila i sigurnosni provjera SOA-e. Saznanje da će se provjeriti njegove navike, kontakti i karijera rezultirala su time da su USKOK-ovi istražitelji snimili kako profesor odustaje od sređivanja ispita - zbog straha od sigurnosne provjere!

Posao u Zagrebu ipak nije dobio. Pred saborskim odborom HDSSB-ovac Dinko Burić prigovorio je Jeliniću stranački angažman na listi HDZ-a i optužio ga da je na fakultetu zaposlio sina, što je profesor negirao.

Godinu dana poslije, USKOK ipak odlučuje osumnjičiti Jelinića i za prodaju ispita koja nije bila dovršena.

Više o toj temi pročitajte ovdje