školska godina

Preporod: Poštedite prosvjetare paušalnih i neutemeljenih izjava

21.04.2020 u 15:37

Bionic
Reading

Sindikat Preporod priopćio je u utorak da Nacionalni stožer civilne zaštite i Hrvatska gospodarska komora šalju prosvjetarima neshvatljive i uvredljive izjave - Stožer da školska godina može završiti bez povratka učenika u škole, a HGK da nastavu treba pokrenuti

Iz Preporoda upozoravaju da je prvo na konferenciji Nacionalnog stožera ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio da školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole, jer e-škola ide jako dobro.

Potom su iz HGK naveli da nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i jednodnevni izleti.

'U dva dana s dvije različite strane, Nacionalnog stožera civilne zaštite i HGK, na adresu školstva upućene su dvije neshvatljive i uvredljive izjave', poručuju iz tog sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu.

Ističu da školska godina može završiti bez povratka učenika u škole odlukom Vlade te njenog podređenog tijela, Nacionalnog stožera, a ne zato što je e-škola i škola na daljinu uspjela nadomjestiti redovitu nastavu.

Nastava na daljinu ne može značajnije zamijeniti nastavu u učionici

'Nastava na daljinu ne može u značajnijoj mjeri zamijeniti nastavu u učionici, ma koliko nas zagovornici digitalizacije školstva uvjeravali u suprotno. Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih izjava', kažu sindikalci.

Smatraju da 'gospodarstvenici pokazuju duboko nerazumijevanje' o svemu što se u školi događa i radi, kada naglašavaju pokretanje turizma kao jednu od dobrobiti povratka učenika u škole.

'U situaciji kad se izgubilo toliko nastavnih dana, izdvojiti makar i jedan jedini dan za učeničko putovanje graniči sa zdravim razumom. Čak ni iz ovog zla koje nas je zadesilo, pojedinci očito nisu izvukli pouku da novac ne smije biti mjera za sve u životu', zaključuju u priopćenju.