lošeg zdravlja

Barišić iznio obranu u aferi Fimi Media: Sve što sam radio, radio sam po Sanaderovu nalogu

10.03.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Mladen Barišić na zagrebačkom Županijskom sudu rekao je da će iznijeti svoju obranu u aferi Fimi Medija, ali da neće odgovarati na ničija pitanja, osim svog branitelja. Rekao je da je lošeg zdravstvenog stanja

Barišić je istaknuo da je više puta u USKOK-u davao iskaze i da je govorio o povezanosti s Ivom Sanaderom i načinom kako se financirao HDZ-e, javlja N1.

'Moj put u HDZ-u je počeo 2003. kada me Sanader imenovao rizničarem. Nitko od nas u stranci, osim predsjednika HDZ-a, nije imao bilo kakve ovlasti odlučivanja financijske prirode, pa tako ni ja. Ja nikada ništa nisam potpisao. Sve što sam radio bilo je po nalogu i uz suglasnost predsjednika stranke', rekao je Barišić te dodao da predsjednik stranke nije dopuštao samovolju i događanja bez svog odborenja.

'Ja sam sve predano radio, što mi je bilo rečeno, jer Sanader je bio i šef stranke i premijer. Bio sam predan i odan i ni na kraj pameti mi nije bilo da nešto nije valjalo u tom našem poslu, posebno jer je to bilo prije Zakona o financiranju političkih stranaka. Vjerovao sam da smo radili dobro za stranku', rekao je Barišić.

Govoreći o odnosu njega i Sanadera rekao je da su se družili do te mjere da su Vladinim avionom putovali u München na utakmicu, ali da su išli i na utakmicu u Berlin gdje su bili u posjetu i Angeli Merkel.

  • +2
Mladen Barišić iznio obranu u slučaju Fimi Media Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Subote su, rekao je, bile najdraže kad je Sanader bio van zemlje, jer bi onda imao obiteljski dan.

'Išli smo na plac skupa, njegova supruga nam je znala raditi šparoge. Subotom sam bio u dežurstvu. Subotom bih nosio mobitel u ruci krećući se po gradu, da ga čujem, da ga ne čujem - onda bih tek čuo. On bi me nazvao i rekao nazovi Petra Selema ili Luku Bebića ili Vladu Šeksa, ja bi ih nazvao i rekao da dođu piti kavu. S nama je konstatno bio Mario Zubović. Nakon kave i šetnje bi išli na ručak u Baltazar', rekao je Barišić.

Dodao je kako ga je tijekom radnog tjedna Sanader znao nazvati da dođe na ručak u Vladu, a kada bi Sanaderova supruga otišla s kćerima u kino, zvao bi ga kući da gledaju utakmicu.

'On sam je govorio da sam mu prijatelj, meni je to bila čast. Kod primopredaje vlasti Jadrani Kosor, u kabinetu, ja sam bio treći čovjek pri tome', rekao je.

'Nisam postupao sa sviješću da činim neko kazneno djelo, sve je bilo transparetno, i sve se znalo. Sve što mi se inkriminira, za sve to stvorile su su se navike za određivanje određenog posla, da je to bilo uigrano, ustaljeno, nije bilo pitanja, podpitanja', rekao je Barišić.