U 71. GODINI

Preminuo poznati sociolog religije, akademik Ivan Markešić

06.03.2024 u 21:04

Bionic
Reading

U zagrebačkoj bolnici Sveti Duh nakon duge i teške bolesti u 71. godini života preminuo je cijenjeni sociolog religije i leksikograf Ivan Markešić, objavio je Drago Pilsel, urednik portala Autograf na kojemu je Markešić objavljivao kolumne i feljtone

Markešić je rođen 1954. u Proslapu kod Prozora, završio je dva fakulteta - sociologiju i njemački jezik - u Sarajevu, a 1997. je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu doktorirao sociologiju religije.

Radio je kao suradnik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, potom na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, a dugi niz godina radio je i kao suradnik te predavač na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu i Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta “Hercegovina” u Bijakovićima kraj Međugorja,

Objavio je šest knjiga, preko 40 znanstvenih, više desetaka preglednih i stručnih radova te prikaza knjiga. S njemačkoga na hrvatski jezik preveo je šest knjiga te više članaka kao i jednu knjigu s hrvatskoga na njemački jezik.

U prosincu 2018. godine izabran je za domaćeg člana Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Bit će zapamćen po britkim i autentičnim osvrtima na teme iz područja sociologije religije i odnosa crkve i države, koje je često komentirao u medijima.

Posljednjih mjeseci je na portalu Autograf objavljivao feljton s temom crkvene šutnje u vrijeme Hrvatskog proljeća, a taj feljton i njegove druge kolumne možete pronaći ovdje. Detaljnu biografiju Markešića također pronađite na stranicama Autografa.