ŽRTVA ADMINISTRACIJE

Preminula beba iz Sarajeva bez matičnog broja

16.06.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Berina Hamidović iz Sarajeva, beba stara samo mjesec i pol, preminula je od sepse 13. lipnja u Beogradu, gdje se nalazila na liječenju. Otac Edin kaže da je njegovo dijete bilo žrtva administracije, piše sarajevski portal Klix.ba

Berini je nakon rođenja dijagnosticirana traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze, zbog čega nije mogla jesti. Nakon što operacija u Sarajevu nije bila uspješna uputili su je u Beograd.

Međutim, Berina nije mogla dobiti putovnicu jer nije imala matični broj. Susjedi su pomogli prikupiti novac nezaposlenim roditeljima. Satima su čekali na granici u vozilu Hitne pomoći dok je beba bila priključena na aparate. Policija ih nije puštala u Srbiju bez dokumentacije. Otac Edin ispričao je za Klix.ba kako je Granična policija trebala biti obaviještena da dolazi sanitetsko vozilo jer je dijete bilo hitan slučaj.

'Rekli su: 'Otkud mi znamo da vi ne trgujete djecom?' Morali smo u Ministarstvu civilnih poslova tražiti da nam daju bilo kakvu potvrdu. Zatim smo otišli u policiju, gdje su nam rekli da su nemoćni i da ne mogu ništa uraditi. Morali smo ih zamoliti da oni nazovu Graničnu policiju i kažu im da će sanitetsko vozilo doći na taj granični prijelaz', prisjetio se Hamidović događaja prije mjesec dana.

Nakon što su konačno stigli u Beograd, pojavili su se novi problemi. Prema zakonu, iz Kantona su im poslali odbijenicu za financijsku pomoć za liječenje iako su prema zakonu dužni pomoći jer joj liječnici iz BiH nisu mogli pomoći. Pomogla im je odvjetnica iz Srbije, no Berina je na žalost dobila sepsu i preminula.