ISTRAGA U ISLANDU

Premijeru suđenje zbog financijske krize

12.09.2010 u 18:20

Bionic
Reading

Optužbe za nemar u islandskoj financijskoj krizi u 2008. za mene su 'velik udarac', rekao je bivši konzervativni premijer Geir Haarde kojeg je u subotu optužilo parlamentarno povjerenstvo zajedno s još troje ministara

Ako parlament odluči, kao što je preporučilo povjerenstvo, da ga se izvede pred Visoki sud pravde (Landsdomur) zajedno s kolegama iz vlade, 'bit će to teška kušnja', ističe Haarde u priopćenju.

Parlamentarno povjerenstvo potvrdilo je u subotu zaključke 'izvješća o istini' koje je u travnju objavilo Posebno istražno povjerenstvo (SIC), ističući krajnji nemar tadašnjih glavnih političkih čelnika i bankara u slomu islandskog bankovnog sustava, koji je gurnuo otok u neviđenu financijsku krizu.

U izvješću od 274 stranice objavljenom u subotu, povjerenstvo ocjenjuje da, uz bivšeg premijera, treba sudbeno goniti i bivše ministre financija Arnija Mathiesena i trgovine Bjoergvina Sigurdssona te ministricu vanjskih poslova Solrun Gisladottir

Parlament u ponedjeljak treba početi raspravu o preporukama parlamentarnog povjerenstva i imenovati glavnog tužitelja i sudce kako bi Visoki sud, osnovan 1905., mogao zasjedati prvi put od osnutka.

Haarde, kojemu je 59 godina, obnašao je dužnost islandskog premijera od lipnja 2006. do veljače 2009. kada je zbog krize morao dati ostavku.