zoran zaev

Premijer Sjeverne Makedonije razmišlja o ostavci, Grabar Kitarović žali što im EU nije dopustila pristupne pregovore

18.10.2019 u 18:57

Bionic
Reading

Da je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, navodno podnio ostavku i o tome obavijestio strane ambasade, javlila je talijanska agencija ANSA. RTL, međutim, doznaje da Zaev nije podnio ostavku zato što što nije ispunio predizborno obećanje - a to je početak pristupnih pregovora sa Europskom unijom (EU) - ali da o ostavci razmišlja.

Visoki vladin izvor za RTL je istaknuo da se ostavka ne podnosi u tajnosti već se javno objavljuje, ali istina jest da je u Bruxellesu razgovarao s mnogim premijerima, da je rezigniran i razočaran te da će sljedećih dana donijeti odluku o tome hoće li podnijeti ostavku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je pak na Twitteru izrazila žaljenje što članice Europske unije nisu postigle dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Jako mi je žao što nije postignut konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", objavila je Grabar-Kitarović. Potrebni su pozitivni signali i vizija, a ne obeshrabrenje, napisala je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je "povijesnom pogreškom" izostanak dogovora Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručio im je da ne odustanu jer su one svoju zadaću odradile, ali Bruxells nije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Juncker je rekao da je "vrlo razočaran" blokiranjem balkanskih zemalja na putu prema članstvu u EU-u. Čelnici zemalja članica nisu se suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave noću na petak nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

EU će o proširenju ponovno raspravljati u svibnju 2020., rekao je Tusk te istaknuo "Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravne članice EU-a".