prvi predsjednik sabora

Premijer Plenković izrazio sućut obitelji Žarka Domljana

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2020 20:02
  • Objavljeno 05.09.2020 u 20:02
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Premijer Andrej Plenković uputio je u subotu izraze sućuti obitelji dr. Žarka Domljana koji je umro u 87. godini, istaknuvši da je Domljan desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno pridonosio razvitku Hrvatske.

"S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti.

Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena, značajno je pridonosio razvitku Hrvatske", istaknuo je premijer Plenković u izrazima sućuti.

Dodao je kako je Žarko Domljan bio likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

"Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: 'Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život' ”, naglasio je premijer Plenković.

Velik doprinos u hrvatskoj politici Žarko Domljan je dao i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika, podsjetio je premijer Plenković.

"Uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", dodao je predsjednik Vlade u izrazima sućuti obitelji Domljan, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

  • +15
  • +12

Žarko Domljan

Izvor: Pixsell / Autor: BorisŠčitar/Večernji list/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!