PROSVJEDI SE ŠIRE

Pregovori propali, sve više seljaka na cestama

06.03.2010 u 21:06

Bionic
Reading

'Nećemo podleći pritiscima seljaka jer bi to moglo dovesti do rušenja proračuna, a to bi i značilo bankrot Hrvatske', izjavio je na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon još jednog neuspješnog sastanka s predstavnicima seljačkih udruga i konzultacija s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom financija Ivanom Šukerom. Seljaci ne odustaju od svojih zahtjeva i najavljuju daljnje aktivnosti, pa i blokadu granica te put prema Zagrebu. Trenutno je na cestama više od 3.000 traktora

ČOBANKOVIĆ: VLADA JE PONUDILA MAKISMUM MAKSIMUMA

Pregovori na Ergeli Ivandvor pokraj Đakova prekinuti su nakon sat vremena. Seljaci nisu pristali na ponudu ministra Čobankovića, koja se nije izmijenila od jučerašnjeg sastanka u Kutjevu.

Čobanković je kazao kako je zadnja ponuda Vlade maksimum maksimuma - a to je 60 posto isplate poticaja u novcu, do kraja ožujka 50 posto, a u travnju preostalih 50. Uz to, nudi se mogućnost nabave repromaterijala u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, ili 600 kuna po hektaru, što je dodatnih 22% poticaja.

SELJACI TRAŽE POMOĆ OD JOSIPOVIĆA

Predstavnike pet seljačkih udruga večeras će primiti, na njihov zahtjev, predsjednik Ivo Josipović. Komentirajući najavu tog sastanka Čobanković je kazao da je od predsjednika očekivao da će ga barem nazvati kako bi čuo što Vlada može učiniti po pitanju seljaka. 'U redu je da se oni sastaju s predsjednikom, ali sam razočaran što se nitko iz Ureda predsjednika nije konzultirao s nama, jer sve radimo po zakonu', kazao je Čobanković.

Predsjednik seljačke udruge Brazda Osječko-baranjske županije Mato Brlošić izvijestio je da predstavnici seljaka svih pet slavonskih županija ne odustaju od svojih zahtjeva. Najavljuju daljnje aktivnosti, pa i blokadu granica te put prema Zagrebu. Seljaci traže da se u pregovore uključi i premijerka Jadranka Kosor te ljudi u Vladi koji su obećali isplatu. Seljaci traže hitnu isplatu svih poticaja iz 2009. te isplatu ovogodišnjih poticaja, i to 60 posto u novcu, a spornih 40 posto, koje je država nedavno ukinula, u repromaterijalu

NA CESTAMA TRI TISUĆE TRAKTORA

Istovremeno raste napetost među seljacima i povećava se broj trakotra na cestama. Procjenjuje se da na cestama trenutno ima više od tri tisuće traktora. Seljaci traktorima blokiraju ceste i sve su bliže Zagrebu. Udruge seljaka traktorima otežavaju promet u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu.

Uz potpunu blokadu državne ceste D-518 između Vinkovaca i Osijeka, na dijelu od izlaska s južne vinkovačke obilaznice do sela Jarmina, prosvjednici su se okupili i na vukovarskom području – u selima Bršadin i Petrovci te na području Županje – na cesti kod Vrbanje i u Bošnjacima. Cesta na ulasku u selo Jarmina, na kojoj je više od 300 traktora još od srijede, blokirana je za sav promet od petka u podne, dok su u drugim selima seljaci svoje traktore parkirali uz cestu.

Seljaci su sa 70 traktora zapriječili bjelovarsku obilaznicu te sa sedamdesetak traktora đakovačku obilaznicu, pa policija preusmjerava promet kroz oba grada. Blokade su i na cesti Garešnica-Kutina, na Podravskoj magistrali u mjestima Pitomača, Virovitica, Nova Bukovica, u Donjem Vratnom, Bačevcu, Bušetini, Vukosavljevici, Čađavici te kod Ivanić Grada i u Poljancu kod Ludbrega.

Zagorski poljoprivrednici traktorima su jučer poslijepodne potpuno blokirali Zagorsku magistralu, a oba traka stare ceste prema Zagrebu zapriječena su od skretanja u Mokricama pa do izlaza u Velikom Trgovišću.

Prosvjednicima su se danas pridružili članovi proizvođača mlijeka Dalmacije i orača Dalmacije. Oni sa 13 traktora blokiraju jedan kolnički trak u Kukuzovcu pokraj Sinja. Kažu da su u istoj situaciji kao i seljaci iz Slavonije, a na ovaj im način daju potporu u njihovim zahtjevima.