'ekstremističke skupine'

Otkriveno koga točno SOA nadzire na prosvjedima svinjogojaca

03.12.2023 u 19:50

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da su se u prosvjede svinjogojaca nezadovoljnih zbog mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge uključili "pripadnici ekstremističke skupine", koje su identificirale sigurnosne službe.

Identitete ekstremista Plenković nije otkrio, no kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, SOA je pod pojačan nadzor stavila Gordana Šabalja i Josipa Juretića. Obojica su jučer bila na prosvjedu u Kutini.

Juretić je jasan i kaže da nije ekstremist te najavljuje kaznene prijave.

'Moram nazvati to jednom perverznom laži premijera Andreja Plenkovića što je uobičajena metoda njegovog difamiranja neistomišljenika', rekao je Josip Juretić i dodao: 'Mislim da je sramotno da čovjek bez karaktera i bez obraza koji je bio dezerter kad je trebalo branit Hrvatsku, proziva časne ljude koji su krvlju stvarali državu'.

I Šebalj odbacuje priču o svom političkom ekstremizmu, u telefonskom razgovoru poručuje i kako je kao hrvatski branitelj apsolutno transparentan.

Podsjetimo, premijer Plenković poručio je danas kako se ne radi o izvornom prosvjedu svinjogojaca, već o političkom prosvjedu u kojem sudjeluje nekoliko političkih stranaka, mahom krajnje desne provenijencije, koje žele dobiti na vidljivosti uoči izbora.

'Jučer smo shvatili da su se u te prosvjede uključili i pripadnici jedne od dviju ekstremističkih skupina koje su identificirale sigurnosne službe. Ključni predstavnici tih ekstremističkih skupina dobivaju prostor u eteru nekoliko televizija s javnom koncesijom ili onih koji djeluju kao da jesu javni, a nisu', rekao je Plenković.

  • +12
Svinjogojci prosvjeduju i blokiraju promet Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ocijenio je kako je to ozbiljan novi iskorak i nova dimenzija instrumentalizacije prosvjeda.

'Ljudi koji bi rušili ustavni poredak nasilnim metodama, prema izvješćima Sigurnosno-obavještajne agencije, sada su se uključili kao glasnogovornici ovih istih kvazi-poljoprivrednika i kvazi-svinjogojaca', kazao je Plenković.