TKO JE IVICA LOVRIĆ?

Prefrigani Bandićev intimus koji se previše osilio

14.11.2014 u 19:58

Bionic
Reading

'On je jedan od rijetkih komandosa gradske uprave o kojima ne znamo puno', kaže nam jedan od sugovornika pomoću kojih smo pokušali složiti kockice u mozaiku o liku i djelu Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje i sport Grada Zagreba od 2009. Čime je ovaj bivši ravnatelj Željezničke tehničke škole zadužio gradonačelnika, nije poznato, no njegovo je povjerenje više puta zlorabio te mu iza leđa donosio odluke koje zagrebački šef nije amenovao

No vratimo se na Željezničku tehničku školu u Zagrebu. Iako više nije njen ravnatelj, Lovrić je često na školskom igralištu igrao košarku. To je, prema riječima dobro upućenih, bila lokacija na kojoj je pao dogovor između Lovrića i Josipa Klemma o posudbi novca kojim je Cibona u svoje redove dovela talentiranog igrača Darija Šarića. Upravo je to slučaj zbog kojeg je USKOK otvorio istragu protiv Lovrića i Klemma, vlasnika uspješne zaštitarske tvrtke.

S Klemmom se Lovrić redovito viđa na haklu u srednjoj Željezničkoj školi, a tamo je i pao dogovor o posudbi novca za transfer', kaže naš izvor blizak Ciboni. A riječ je o 550 tisuća eura odštete koju je Cibona trebala platiti KK Zagreb za Šarića.


Iako je poslovanje Cibone dulje vrijeme zbog silnih dubioza pod povećalom istražitelja, Lovrić je 'pao' tek zbog sporne posudbe novca od Klemma, a mediji su ga spremali iza rešetaka još u travnju ove godine, kada su krenule informacije o istrazi.

Skoro mjesec dana nakon što mu je šef Milan Bandić uhićen ista je sudbina zadesila i ovog moćnog pročelnika kroz čiji resor godišnje prođe nekoliko milijardi kuna. Lovrić, 49-godišnji prometni inženjer iz Miljevaca kod Drniša, pročelničku je funkciju dobio 2009. Pozadina njegovog i Bandićevog odnosa nije poznata, no on je svih ovih godina poprilično turbulentan.

U jednom trenutku bio je jedan od najodanijih intimusa Milana Bandića, što je postalo evidentno nakon što mu je gradonačelnik povjerio vođenje kampanje za prošle predsjedničke izbore. Ipak, u nekim je situacijama Lovrić izigrao njegovo povjerenje i mimo njegovog znanja donosio odluke. A Bandić to ne voli.

Naši izvori govore o uhljebljenju članova Lovrićeve obitelji po gradskim tvrtkama za koje Bandić nije znao. Također spominju da je Lovrić šefu iza leđa htio instalirati Josipa Sesara za sportskog direktora Cibone. 'Bandić je to stopirao i na to mjesto postavio svog nekadašnjeg susjeda iz Bužanove, Acu Petrovića', kaže naš izvor.

Još jedan kamen spoticanja bio je sportski teren u zagrebačkom naselju Trnskom. Lovrić ga je htio prepustiti tvrtki Zlatka Mateše, a on ga je namjeravao natkriti i napraviti malonogometne terene s umjetnom travom uz ugostiteljski sadržaj. Matešina tvrtka taj bi prostor koristila deset godina i to bez naknade. Kada su se građani pobunili, Bandić je to stopirao tvrdeći da nije imao pojma o tome i nazivajući slučaj 'nepodopštinom'. Kazao je da je Lovrićev ured na svoju ruku napravio ugovor s Matešom.

'Lovrić je baš igrač, vrlo prefrigan lik. Došao je na mjesto pročelnika, zbližio se s Bandićem, postao osoba od povjerenja, no potom se uobrazio i osilio. Počeo je raditi stvari na svoju ruku, što Bandić ne voli. Kada je to doznao, odmaknuo je Lovrića od sebe jer on inače nema običaj nikoga otpuštati. Jednostavno ga je udaljio', kaže dobar poznavatelj unutarnjih zbivanja u Gradu.

Lovriću je u petak određen pritvor, ali i jamčevina od 400 tisuća kuna. Dan ranije istražitelji PNUSKOK-a satima su pretraživali njegovu obiteljsku kuću u Sesvetama i ured u Ilici u potrazi za dokumentima. Vidjet ćemo jesu li našli dovoljno 'štofa' za širenje istrage protiv Lovrića, s obzirom da naše informacije govore o tome da se on posljednjih mjesec dana, otkako je Bandić uhićen, posvetio sustavnom uništavanju dokumentacije.