širenje koronavirusa

Predsjedništvo BiH za uvođenje izvanrednog stanja, formalna odluka u utorak

16.03.2020 u 22:01

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili su u ponedjeljak da vlada proglasi izvanredno stanje u cijeloj zemlji i uvede strogi nadzor nad granicama kako bi se kontroliralo širenje epidemije koronavirusa

Predsjedništvo BiH izvanredno je zasjedalo u Sarajevu uz sudjelovanje drugih visokih dužnosnika na državnoj i entitetskim razinama radi dogovora o mjerama za kontrolu krize.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao je video vezom jer je od prošlog tjedna u samoizolaciji pošto se za službenog posjeta Kanadi u Ottawi sastao s premijerom te zemlje Justinom Trudeauom čija je supruga zaražena koronavirusom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinare je podsjetio da u BiH s obzirom na njezin ustroj i zakone nije moguće proglasiti klasično izvanredno stanje no postoje slične mjere poput proglašenja prirodne ili druge nesreće.

"Očekujemo da Vijeće ministara kojemu je to i mandat sutra proglasi ono što je pandan izvanrednom stanju u drugim državama. To u osnovi mijenja puno stvari, pojednostavljuje procedure i pomoći će da se lakše suočimo s problemima", kazao je Džaferović.

Vijeće ministara odlučit će i o smanjenju broja graničnih prijelaza za promet roba i putnika radi učinkovitije kontrole pandemije, rekao je.

Uz te prijelaze uspostavit će se posebna naselja radi provedbe karantene koja će trajati dva tjedna za sve državljane BiH koji ulaze u zemlju i u čemu će logistički pomoći vojska.

"Odobrit ćemo uporabu oružanih snaga i opreme da bi se formirale te karantene", kazao je Džaferović.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik kazao je da će uskoro ulazak u zemlju biti zabranjen svim strancima bez obzira čiji su državljani ističući da se ne smije umanjivati važnost opasnosti od "virusa koji ubija".

"Ne želimo pričati nikakve bajke. Virus je opasan, udara na ljude i promijenit će sve", kazao je Dodik dodajući kako BiH mora učiniti sve spriječi talijanski scenarij pa se tako i planiraju mjere.

Nužno je smanjiti sve socijalne kontakte, rekao je i potužio se da je Europska unija ostavila BiH na cjedilu u teškoj situaciji ograničavajući isporuku medicinske opreme.

Dodik tvrdi da je u postojećim okolnostima neminovno i urušavanje gospodarstva u BiH

U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze koronavirusom, pretežito na području Banje Luke. Dvije zaražene osobe izliječene su i otpuštene s bolničkog liječenja no epidemiolozi su procijenili kako bi broj inficiranih u narednim danima i tjednima ipak mogao rasti pa najveće kušnje tek dolaze.

U cijeloj zemlji sada je zbog sumnje u moguću zarazu koronavirusom više od tri tisuće osoba.