SKUPA POMILOVANJA

Predsjedniku FBiH Budimiru jednomjesečni pritvor

28.04.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni istražni zatvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru. Rasprava o tome sazvana je sinoć u 21 sat i trajala je gotovo do ponoći. Tužiteljstvo BiH zatražilo je jednomjesečni istražni zatvor i za svih ostalih devet osumnjičenih. Terete se da su, navodno, prodali 162 pomilovanja za tri milijuna eura

Jednomjesečni pritvor određen je i Petru Barišiću, Budimirovu savjetniku, Saudu Kulosmanu i Ivanu Jurčeviću, predsjednicima bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja te predsjedniku entitetskog povjerenstva za pomilovanje Halidu Haliloviću.

Na odluku suda o određivanju pritvora obrana osumnjičenih može uložiti žalbu u roku od 24 sata, što su odvjetnici odmah i najavili.

Određivanje pritvora odmah je osudila Stranka pravde i povjerenja (SPP), na čijemu je čelu aktualni predsjednik Federacije BiH. Živko Budimir je smetnja, prepreka, kamen spoticanja onima koji se već godinama održavaju u političkom vrhu BiH, dok sudski procesi protiv njih odlaze u zastaru ili čiji predmeti završavaju u ladicama tužiteljstva BiH, stoji u priopćenju SPP-a. Stranka sugerira kako se Budimirovim pritvaranjem zapravo pokušava osigurati da njegove ovlasti preuzmu dvojica dopredsjednika FBiH, ne bi li oni proveli ranije planiranu smjenu entitetske vlade.

Pritvaranje Budimira prouzročit će probleme u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Ukoliko on sam ne podnese ostavku, njega može smijeniti jedino entitetski ustavni sud pod uvjetom da takav zahtjev podnesu po dvije trećine zastupnika iz obadva doma federalnog parlamenta. U međuvremenu, dio ovlasti predsjednika mogu preuzeti dvojica dopredsjednika, no ustavom nije precizno definirano kakve oni odluke zapravo mogu donositi.