'nisu se sami doveli u red'

Predsjednik Tunisa smijenio gotovo 60 sudaca zbog navodne suradnje s teroristima u pokušaju uspostave diktature

02.06.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Predsjednik Tunisa Kais Saied smijenio je u srijedu 57 sudaca nakon što ih je optužio za korupciju i suradnju s teroristima u pokušaju uspostave diktature

U svom je televizijskom obraćanju predsjednik Saied rekao da je pravosuđu dao 'niz prilika i upozorenja da se samo dovede u red', prenosi Reuters. Nekoliko sati kasnije službene su novine objavile odluku predsjednika o smjenama.

Među smijenjenim sucima je Youssef Bouzaker, bivši čelnik Vrhovnog sudbenog vijeća čije je članove predsjednik Saied smijenio i zamijenio novim ranije ove godine kako bi preuzeo kontrolu nad pravosuđem. Vijeće je imalo ulogu zaštite neovisnosti pravosuđa nakon revolucije u Tunisu 2011. kojom je uvedena demokracija, a zbog promjena koje je uveo predsjednik je prozvan da se miješa u pravosudne procese.

Na listi smijenjenih je i sudac Bachir Akremi, kojega politički aktivisti optužuju da je previše blizak islamističkoj stranci Ennahda i da je zbog toga stopirao neke sudske postupke protiv te stranke. I Akremi i prozvana stranka to poriču. Prošlog ljeta predsjednik Saied smijenio je vladu i preuzeo izvršnu vlast, a taj su potez njegovi oponenti nazvali državnim udarom nakon kojega je mimo ustava iz 2014. uveo vladavinu dekretom i raspustio izabrani parlament.

Saied je također smijenio stare i postavio nove članove neovisnog izbornog povjerenstva te najavio da će ovog mjeseca uvesti novi ustav koji će sljedeći mjesec staviti na referendum. No, gotovo su sve političke stranke u Tunisu, s moćnim radničkim sindikatom (UGTT), odbile tu odluku. Tunis se bori s gospodarskom i financijskom krizom, a predsjednik se uz to suočava i s rastućim bijesom građana svoje zemlje zbog visoke inflacije, nezaposlenosti i srozavanja javnih službi.