otvoreno pismo

Predsjednik Preporoda citirao indijskog pjesnika, i poručio premijeru:'Samo slabi se ne usuđuju biti pravedni'

28.08.2017 u 13:36

Bionic
Reading

Predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u ponedjeljak istaknuo je kako je premijerovu najavu o 20-postotnom porastu izdvajanja i povećanju plaća za radnike u diplomaciji teško ne povezati s predstojećim razjednačavanjem osnovice plaće u državnim i javnim službama

Dođe li do razjednačavanja, a svakim je danom sve izglednije kako će se ono na plaći u rujnu ipak dogoditi, Vaša će Vlada stati iza jednog neodgovornog i bezobzirnog političkog čina koji će zaposlenici u obrazovanju, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi prepoznati i kao nepravdu i kao podcjenjivanje njihova posla, upozorio je Stipić.

Vašom će nepravednom odlukom biti diskriminirani zaposlenici u javnim službama u odnosu na zaposlenike u državnim službama, ali će njome biti kažnjeni svi radnici, kako oni učlanjeni tako i oni neučlanjeni u sindikat, ustvrdio je čelnik sindikata Preporod u pismu premijeru.

Ako novca ima, onda iza svega stoji inat

Ako ima novca za povećanje plaća pojedinih skupina zaposlenika u državnim službama, što treba pozdraviti, onda proračunski novac ne smije biti upitan ni za pravedno povećanje osnovice plaće u javnim službama. Ako novca ima, a ne želi ga se izdvojiti za ujednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama, teško se oteti dojmu da iza svega stoje tek inat i odmazda, smatra Stipić.

Drži kako su, za razliku od političara kojima u djelovanju nisu strani ni inat niti odmazda, državnici oni političari koji probleme rješavaju ponajprije dijalogom suprotstavljenih strana. Ako se neki problem ne uspije riješiti dijalogom, onda se državnik pri donošenju odluke isključivo vodi principom pravednosti, tvrdi Stipić.

Ne treba dvojiti o konačnom ishodu

Unatoč tome što pravednom rješenju tog pitanja polako ističe vrijeme, neka Vam se kao neka vrsta poticaja za razmišljanje u ovoj situaciji nađe i rečenica indijskog pjesnika Rabindranatha Tagore: 'Samo slabi se ne usuđuju biti pravedni', napominje Stipić.

Ako je, poštovani Premijeru, Hrvatska u Vama napon dobila 'jakog' premijera koji u svakom trenutku zna razlučiti pravdu od nepravde, onda još uvijek ne treba dvojiti o konačnom ishodu cijele ove mučne situacije, stoji u otvorenom pismu predsjednika školskog sindikata Preporod Željka Stipića premijeru Andreju Plenkoviću.