mirna situacija

Beroš: Osim bolesnika u Varaždinu, nema drugih upozoravajućih elemenata

03.03.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da osim devetog slučaja zaraze koronavirusom u Varaždinu nema drugih elemenata koji bi bili upozoravajući za stanje u Hrvatskoj.

"Osim tog novog bolesnika u Varaždinu nema drugih elemenata koji bi bili upozoravajući", izjavio je ministar Beroš za N1 televiziju prilikom izlaska iz Banskih dvora.

Dodaje kako su u Nacionalnom stožeru civilne zaštite i dalje vrlo oprezni i evaluiraju sve što je važno i potrebno razmotriti u situaciji s koronavirusom.

Na tome tragu bio je i današnji redovni sastanak Nacionalnog stožera na kojem nije dogovoreno ništa novo.

Deveta osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom je vozač iz Varaždina koji je odlazio po robu u virusom zahvaćena područja Italije. U varaždinskoj bolnici za sada se nisu mogle dobiti informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Kako se doznaje, tu bi bolnicu danas trebao posjetiti ministar Beroš.

Hrvatska obrtnička komora zatražila je u četvrtak hitnu uputu o postupanju za vozače koji su zadnja dva tjedna bili u sjevernoj Italiji, upozoravajući da prijevoznicima prijeti kriza ako se uskoro ne nađe model zdravstvenog nadzora koji će omogućiti slobodno kretanje vozača i funkcioniranje transportnog sektora.

Kažu da im trenutne upute od 14 dana u izolaciji izrazito štete poslovanju.

"Danas to nije tako, ti ljudi nisu u samoizolaciji, ali dobit će upute o postupanju, sve je pod kontrolom", rekao je Beroš.

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije u Italiji, Nacionalni stožer najavio je u ponedjeljak da će, ako se situacija u Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera.

Beroš je potvrdio da se "apsolutno planiraju" strože mjere na granicama.

"Međutim, izvjesno je da ako Hrvatska jednostrano uvede takve mjere one neće rezultirati adekvatnim učincima jer će drugim putevima isti ti transporti iz Italije ulaziti u Hrvatsku. Od jutra sam u intenzivnoj komunikaciji s ministrima susjednih zemalja da dogovorimo zajedničku strategiju jer jedino ona može polučiti dobre rezultate. Ako mi sami nešto napravimo i postupimo, neće biti učinkovito", ističe Beroš.