ODZVONILO CRVENOJ ARMIJI

Predsjedničkim dekretom ruše se svi sovjetski spomenici u Poljskoj

18.07.2017 u 15:13

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je u utorak izmjene zakona o zabrani komunističke propagande koje podrazumijevaju uklanjanje svih sovjetskih spomenika u toj državi

Kako javljaju agencije, zakon će stupiti na snagu za tri mjeseca, a vlasti će imati na raspolaganju 12 mjeseci kako bi ga sprovele u djelo.

Tijekom godinu dana uklonit će se svi spomenici sovjetske epohe, uključujući i vojne, a prema nekim procjenama, spomenika Crvenoj armiji u Poljskoj ima oko 230.

S druge, pak, strane,  ove mjere neće se odnositi na spomenike koji se ne nalaze na javnim mjestima, kao i na one na grobljima ili su u okviru umjetničkih, obrazovnih ili kolekcionarskih institucija.

Inače, nakon 1989. u Poljskoj su uklonjeni brojni spomenici podignuti u čast sovjetske Crvene armije, a postojale su inicijative o rušenju najvećeg simbola sovjetskog vremena u Poljskoj - Palaču kulture i znanosti.

Ta zgrada visoka 231 metar od 50-ih godina prošlog stoljeća najviši je neboder u Poljskoj i mnogima je trn u oku.

Svojevremeno se i bivši poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski zalagao za rušenje te zgrade. Time bi se i simbolično konačno pokopalo komunizam, izjavio je prije nekoliko godina Sikorski.