utrka za pantovčak

Predsjednica žestoko igra na kartu dijaspore, evo koliko joj to glasova može donijeti

27.11.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović, kao kandidatkinja za predsjednicu, u srijedu odlazi posjetiti Hrvate u središnjoj Bosni, a za vikend je o Hrvatima u BiH govorila i na Broćanskoj večeri. Nije tajna to da će se aktualna predsjednica i njen tim upregnuti da osvoji što više glasova izvan Hrvatske, a mi smo istražili na koliko ih može računati

'Bitan je narod. I nikada, apsolutno nikada i ni po koju cijenu neću odustati od borbe za jednakopravnost i prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. Nikada neću odustati od odlazaka k vama, u našu prekrasnu Hercegovinu. Meni je ta zemlja toliko bliska', poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović proteklog vikenda, kada je sudjelovala na Broćanskoj večeri, koja je kasnije zapažena zbog pjevanja Milanu Bandiću i po rođendanskoj torti koju mu je poklonila. Već u srijedu Grabar Kitarović u ulozi predsjedničke kandidatkinje odlazi posjetiti Hrvate u središnjoj Bosni.

Da računa na glasove dijaspore, Kolinda Grabar Kitarović jasno je do znanja dala i u posjetu Stuttgartu ovaj vikend, poručivši da Hrvati izvan Hrvatske nisu dijaspora, nego 'iseljena Hrvatska'.

'U svome prvom mandatu obnovila sam dotad pokidane veze s hrvatskim iseljeništvom te ću u drugom mandatu nastaviti raditi na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske. Sretna sam što su me naši ljudi u Njemačkoj u ovolikom broju i ovako srdačno danas dočekali. Hrvati izvan Hrvatske su me pet godina ugošćavali u svojim zajednicama, u svojim klubovima, u svojim obiteljskim domovima. Znaju tko sam i iza čega stojim. A znaju i tko ih ignorira, pa i želi da nikad više ne glasuju, kao što znaju i tko ih se sada odjednom sjetio, kada nasušno treba njihov glas', napisala je Grabar Kitarović na Facebooku.

Koliko mogu značiti glasovi dijaspore, pokazalo se i na prošlim predsjedničkim izborima. Kolinda Grabar kitarović na kraju je osvojila 50,74 posto glasova, odnosno njih 1.114.954. Ivo Josipović ju je pratio u stopu s 49,26 posto, odnosno 1.082.436 glasova. Drugim riječima, Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je s prednošću od 32.518 glasova.

Ako se pogledaju rezultati koje je osvojila u dijaspori, odnosno inozemstvu, jasno se vidi koliko su doprinijeli njenoj pobjedi. Naime Kolinda Grabar Kitarović u drugom je krugu u inozemstvu osvojila 91,11 posto glasova, odnosno njih 33.737. Njen protivnik Josipović dobio je svega devet posto glasova u inozemstvu, točnije njih 3291.

Hrvatska predsjednica u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

No prije pet godina zabilježen je i dotad najslabiji odaziv dijaspore i to zbog novih pravila za glasovanje u inozemstvu, prema kojima je ono moguće samo u konzulatima. Tada je to bio mali broj, no uzme li se u obzir broj biračkih mjesta na izborima za Europski parlament ove godine, za mjesec dana može se očekivati veći broj biračkih mjesta na predsjedničkim izborima.

Kolike se brojke mogu dostići u inozemstvu, pokazali su izbori prije deset godina. Tada je pobjedu odnio Josipović s osvojenih 60,26 posto glasova, odnosno njih 1.339.385. Njegov protukandidat Milan Bandić je pak sveukupno osvojio 39,74 posto glasova, točnije njih 883.222.

  • +13
Predsjednica u svom uredu ugostila Hrvate iz Bosne i Hercegovine Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

No kada se pogleda situacija u inozemstvu, Bandić je dobio više glasova. Čak 91,72 posto birača u inozemstvu, tj. njih 104.200 glasalo je za Bandića, a za Josipovića svega 7,91 posto, odnosno njih 8983.

Slična situacija bila je i 2005., kada je na izborima pobijedio Stjepan Mesić dobivši gotovo 1,5 milijuna glasova, dok je Jadranka Kosor osvojila 34,07 posto, odnosno 751.692 glasa.

No u inozemstvu je 'pobjedu' odnijela upravo Kosor osvojivši više od 83 tisuće glasova, dok ih je Mesić dobio 17.620.

Iako ni Bandiću ni Kosor glasovi iz inozemstva nisu bili dovoljni za pobjedu, ipak su doprinijeli tome da im krajnji rezultat i brojke budu nešto bolji.