VEČERAS KOD TRUMPA

Predsjednica s američkim Hrvatima zapjevala Thompsona, zatrebao joj 'šalabahter'

24.09.2018 u 10:36

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u New Yorku, u kojem je u nedjelju s tamošnjom hrvatskom zajednicom svečano obilježila 25. godišnjicu Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA). Tom prilikom u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu okupljeni su zapjevali Thompsonovu pjesmu 'Lijepa li si', u čemu im se pridružila i predsjednica

Boravak u SAD-u predsjednica je započela misom i druženjem s hrvatskom zajednicom u New Yorku jer, kako je poručila putem Facebooka, 'važno je zahvaliti svima koji su sve ove godine svoje strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji su u svojoj drugoj domovini predstavljali najbolje od svoje Hrvatske koju uvijek nose u srcu!'.

Predsjednica se pridružila pripadnicima hrvatske dijaspore u izvedbi pjesme Marka Perkovića Thompsona 'Lijepa li si', no čini se da nije bila sigurna u svoje znanje pa se poslužila 'šalabahterom', čitajući riječi pjesme s mobitela.

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela je rimokatolička župa i dio je nadbiskupije New York, a okuplja Hrvate iz čak četiri američke savezne države: New Yorka, New Jerseyja, Connecticuta i Pennsylvanije.

'Crkva i župa su središte vjerskog, a i kulturnog života hrvatske zajednice ove metropole i njegove okolice. Sva liturgijska slavlja i sakramenti su uglavnom na hrvatskom jeziku. Osim redovitog sakramentalnog života, u sklopu župe djeluje folklorna skupina te škola hrvatskog jezika, koje s ponosom nose ime blaženog kardinala Alojzija Stepinca', piše na internetskoj stranici župe.

Kolindu Grabar Kitarović u ponedjeljak čeka niz obaveza u New Yorku. Prvo će nazočiti, kako to piše u najavi na njezinoj službenoj stranici, 'događaju visoke razine u organizaciji SAD-a pod nazivom 'Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga''. Potom će sudjelovati na otvaranju Mirovnog sastanka na vrhu 'Nelson Mandela', a slijedi bilateralni sastanak s predsjednikom Paragvaja Marijem Abdom Benitezom.

Nakon što održi govor na Mirovnom sastanku na vrhu 'Nelson Mandela' nazočit će sastanku na visokoj razini o agendi za mlade u organizaciji UNICEF-a i UN-ovog poslanika za mlade pod nazivom 'Mladi 2030'. Slijedi bilateralni sastanak s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom, a potom i s predsjednikom Namibije Hageom Geingobom, predsjednikom Državnog vijeća i Vijeća ministara Republike Kube Miguelom Diaz-Canelom Bermudezom, predsjednikom Kenije Uhurom Kenyattom te s glavnim tajnikom UN-a Antónijem Guterresom.

  • +15
Hrvatski iseljenici kod Kolinde Grabar Kitarović / Arhiva Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Na kraju dana predsjednica Grabar Kitarović nazočit će prijemu za poglavare država u organizaciji američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove supruge Melanije u Lotte Palace Hotelu na Aveniji Madison.