PROČITAJTE CIJELI GOVOR

Predsjednica u Jasenovcu: Najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava

25.07.2018 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin posjetili su u srijedu spomen područje Jasenovac.

Tom prigodom hrvatska predsjednica je dala izjavu koju prenosimo u cijelosti:

Potresno je čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin. Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Vjerujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi. Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema.

Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni. Suvremena Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio iznimno važan jer nam je napokon donio slobodu. Bili smo prisiljeni obraniti se od agresije koja je sa sobom donijela strašne zločine i razaranja. Nakon Drugog svjetskog rata bili smo uvjereni da se ništa slično ne može ponoviti na europskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice.

Te nam tragedije svjedoče kako mir i vrijednosti ljudskosti i demokracije nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega.

  • +8
Kolinda Graba-Kitarović i Reuven Rivlin Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjena, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države. Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza zasnovanima na zajedničkim vrijednostima - koje dijelimo s Državom Izraelom i međunarodnom zajednicom - vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakoga pojedinca bez obzira na njegovo podrijetlo.

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Ovdje smo prije svega kao ljudska bića, kao roditelji, sestre i braća, sinovi i kćeri. Moramo odgovorno ustrajati na istini. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi. Tikkun olam