GRABAR-KITAROVIĆ U MOSKVI

Susret u Moskvi: Putin dočekao predsjednicu s buketom cvijeća, ona mu poklonila hrvatski dres

15.07.2018 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolina Grabar-Kitarović doputovala je u Moskvu gdje je, nakon posjeta nogometašima, održala službeni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega će na stadionu Lužnjiki gledati finale svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske

Predsjednica je čestitala Putinu na iznimno uspješnoj organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koja je postavila nove standarde i zahvalila na iznimnoj gostoljubivosti koju je ruski narod pokazao prema hrvatskim navijačima u svim gradovima u kojima je svoje utakmice igrala nogometna reprezentacija.

Time se potvrđuju snažne povijesne veze između dvaju naroda, što posebno treba istaknuti u godini kada se nizom značajnih kulturnih događaja obilježava i 50. obljetnica prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, navodi se u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Putin složili su se na sastanku u Kremlju u ocjeni kako je u bilateralnim odnosima od njihovog susreta u Sočiju u prigodi službenog posjeta Predsjednice Republike Rusiji u listopadu 2017. ostvaren značajan napredak u nizu područja. 

Predsjednica je posebno istaknula rješavanje problema kvalitete zraka u Slavonskom Brodu modernizacijom rafinerije u Bosanskom Brodu kao i mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje koje je donio uspješni poslovni forum u Moskvi prošlog listopada. Osvrnula se i na ulogu ruskih banaka u postizanju nagodbe oko Agrokora i njihove naznačene planove za njegov daljnji razvoj.

Predsjednici su se složili kako bi skori uzvratni posjet ruskog predsjednika dao dodatni zamah dijalogu između dviju država.

  • +17
Odlazak i boravak predsjednice Grabar-Kitarović u Moskvi Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Hrvatska predsjednica je po dolasku u Moskvu posjetila hotel u kojem su odsjeli 'Vatreni' čestitavši im na dosadašnjem uspjehu, te poželjevši sreću u današnjem finalu.

Kolindu Grabar-Kitarović ispred hotela Swissotel Krasnye Holmy je dočekao izbornik hrvatske vrste Zlatko Dalić koji joj se zahvalio na podršci koju pruža reprezentaciji.

Finale će biti treća utakmica kojoj će prisustvovati Kolinda Grabar-Kitarović na ovom prvenstvu. Vatrene je bodrila u Nižnjen Novgorodu na susretu osmine finala protiv Danske, te u Sočiju na četvrtfinalu protiv domaćina Rusije.

Na polufinalu u Moskvi nije bila, no tu je utakmicu s tribina stadiona Lužnjiki pratio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je ovoga puta ostao u Hrvatskoj.

Iz Vlade su izvijestili kako je dogovoreno da na finale Svjetskog prvenstva u nogometu na kojem će se Hrvatska s Francuskom boriti za zlato, ide predsjednica RH Kolinda GRabar Kitarović dok će premijer Andrej Plenković utakmicu pratiti s navijačima u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović u nedjelju ujutro, prije odlaska u Moskvu poručila je da vjeruje u pobjedu Vatrenih i da će cijela Hrvatska danas navijati svim srcem.

'Što god da se danas dogodilo - mi smo ponosni na naše 'Vatrene', ali vjerujem u pobjedu. Vjerujem da će sva Hrvatska navijati svim srcem. Mislim da će biti i potresa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima, kad navijači budu skakali, a posebno se veselimo i povratku', istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

  • +43
Moskva: Uoči utakmice s Francuskom navijači razvili divovsku zastavu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Grabar-Kitarović istaknula je da će danas u Moskvi imati službeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom će se, naravno, vidjeti na stadionu, ali vjerojatno i prije početka utakmice iako su, kaže, već dosta razgovarali u Bruxellesu.

'Dakle, idemo s vjerom u pobjedu, ali s nikakvim uvjerenjem da će biti lako. Neće biti lako. I zato, doista moramo svim srcem biti uz naše 'Vatren', poručila je hrvatska predsjednica.

Na svom Facebook profilu predsjednica je ranije još jednom demonstrirala potporu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, na tečnom ruskom pozvavši domaćine da navijaju za Hrvatsku u finalnom srazu s Francuskom.

Utakmica u Moskvi na rasporedu je u 17 sati, a predsjedničin govor pogledajte u videu.

A u nedjelju ujutro, prije odlaska u Moskvu na finalnu nogometnu utakmicu Hrvatska-Francuska, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da vjeruje u pobjedu "Vatrenih" i da će cijela Hrvatska danas navijati svim srcemu, javlja Hina.

Novinari su hrvatsku predsjednicu u zagrebačkoj Zračnoj luci "Franjo Tuđman" pitali je li očekivala da će hrvatska nogometna reprezentacija doći u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, a ona je odgovorila da o tome uopće nije razmišljala, samo se nadala.

"Nisam o tome uopće razmišljala, samo sam se nadala. I evo, izvrsno je da idemo na finale. Što god da se danas dogodilo - mi smo ponosni na naše 'Vatrene', ali vjerujem u pobjedu. Vjerujem da će sva Hrvatska navijati svim srcem. Mislim da će biti i potresa u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima, kad navijači budu skakali, a posebno se veselimo i povratku", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na tvrdnju novinara da utakmica finala i ogroman publicitet i upit može li Hrvatska to iskoristiti, predsjednica je rekla da se to mora iskoristiti i pokrenuti druge pozitivne procese.

Doista moramo, danas ću pokušati poslati poruke. Imamo jako puno zahtjeva za intervjue, za razne medijske kuće iz cijeloga svijeta, od Amerike do Rusije. Nećemo uspjeti, na žalost, imati vremena svima dati intervju, ali moramo poslati poruke da smo nacija talentirana ne samo u sportu, nego i u mnogim drugim područjima i aktivnostima. Nadam se da ćemo iskoristiti ovaj pozitivni momentum, pokrenuti procese u Hrvatskoj koji idu ka tome, ka bolje plaćenim radnim mjestima, ka boljem gospodarstvu i boljem životnom standardu, ali isto tako i privući ne samo veći broj turista nego i ulagatelja u Hrvatsku, istaknula je Grabar-Kitarović.

Na novinarsku tvrdnju da je i ona jedna od traženijih osoba na "Google"-u, predsjednica je to potvrdila i dodala da se iznenadila cijelom tom pozornošću.

  • +17
Odlazak Kolinde Grabar-Kitarović na finale SP-a u Moskvu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Iznenadila sam se zapravo cijelom tom pozornošću i vidim da je većina toga doista pozitivno, da se ljudima sviđa kad se političari, odnosno državnici, ponašaju normalno kao i drugi navijači, da je to njima simpatično i da je to isto na neki način, evo, brendiralo i ove naše 'kvadratiće' crveno-bijele. I mislim da općenito ta crveno-bijela boja, osmijeh na licu, odaju dojam optimizma, jedne optimistične, vesele nacije. I to je dojam koji želimo ne samo ostaviti u svijetu već ostvariti u državi", poručila je predsjednica Republike.

Grabar-Kitarović istaknula je da će danas u Moskvi imati službeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom će se, naravno, vidjeti na stadionu, ali vjerojatno i prije početka utakmice iako su, kaže, već dosta razgovarali u Bruxellesu.  

"Dakle, idemo s vjerom u pobjedu, ali s nikakvim uvjerenjem da će biti lako. Neće biti lako. I zato, doista moramo svim srcem biti uz naše 'Vatrene'", poručila je hrvatska predsjednica. 

Predsjednica RH Grabar-Kitarović u loži sa Šukerom, Infantinom i Medvedevim Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL