ipak preokret

Predsjednica potvrdila: Predložila sam sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

25.10.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Hrvatsku je dobro zatresla afera SMS u koju su uključene i osobe iz državnog vrha, javlja RTL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost mora održati, ali da ipak nije riječ o izvanrednoj situaciji.

'Vijeće bi se trebalo sastajati četiri puta godišnje prema dogovoru. Sad već ima puno tema o kojima bismo trebali razgovarati. I oko migranata iako policija to dobro drži pod kontrolom', rekla je predsjednica odgovarajući na pitanje RTL-a.

Grabar-Kitarović je o situaciji na granici s BiH pričala, kako je rekla, s ministrom Božinovićem.

Na pitanje je li s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarala oko održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost odgovorila je kako je sazivanje sjednice predložila šefici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maji Čavlović koja bi ih sve trebala iskoordinirati.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je prije tjedan dana u razgovoru za Novu TV pojasnila zašto još zbog curenja ifnormacija nije zatražila sjednicu VNS-a.

'Mogu vam reći zašto nisam tražila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Mislim da se te sjednice trebaju održavati redovito, četiri puta godišnje. Dakle, na početku mandata Vlade Andreja Plenkovića, jer u mojem su se mandatu promijenile tri Vlade. I tako je nekako bio dogovor, svaka tri do četiri mjeseca. Od njih ne treba stvarati neku famu, da se sjednice održavaju zato što je nekakvo izvanredno stanje u državi. Ne, one trebaju biti redovite, na njima trebamo raspravljati mnoga pitanja, uključujući međunarodni položaj Hrvatske, odnose u susjedstvu, ugroze za Hrvatsku i tako dalje. U ovom slučaju SMS afere ne postoji ugroza za nacionalni sustav prema onim informacijama koje sam do sada dobila od relevantnih osoba, uključujući i načelnika SOA-e. Ukoliko zaključimo da postoji onda ćemo o tome razgovarati', kazala je tada.