DRUŽENJE S VOJSKOM

Predsjednica kadetima predavala kako da budu vojni vođe u 21. stoljeću

14.11.2019 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ o „Razvoju vojnih vođa za 21. stoljeće“ naglasivši tom prigodom breme odgovornosti koje leži na kadetima kao budućim zapovjednicima, vođama vojnika.

„Sve vas u vojnoj službi očekuju brojni izazovi. Zadaće koje će Hrvatska staviti pred vas su zahtjevne i kompleksne. Vi ste budući vojni zapovjednici. Predvodnici novih čuvara Hrvatske u 21. stoljeću“, kazala je predsjednica.

Ona se, kako stoji u priopćenju iz njezinog Ureda, osvrnula i na zadaće i poslove s kojima će se susresti kroz daljnji tijek vojne službe, što hrvatska država od njih očekuje te što kadetkinje i kadeti mogu očekivati zauzvrat.

Naglasila je tri ključna čimbenika koji će uvjetovati i oblikovati vojnu karijeru vođa vojnika, a to su globalno i bliže sigurnosno okružje Hrvatske, izazovi koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća i način na koji će se suočiti s tim izazovima te što država i obrambeni sustav mogu učiniti kako bi im u tome pomogli i kako bi ih što bolje pripremili za tu zadaću.

Govoreći o globalnom sigurnosnom okružju predsjednica se osvrnula na geostrateški položaj Hrvatske koja se, kao dio Europe i euro-atlantskog prostora, evidentno nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova.

Govoreći o izazovima koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća naglasila je kako se kroz učinkovit sustav vojne izobrazbe stvaraju nove vođe koji će uspješno i sigurno voditi Hrvatsku vojsku nekoliko sljedećih generacija te kako ne možemo dopustiti luksuz prosječnosti u tome sustavu.

Od kadeta, ali i polaznika svih drugih oblika vojne izobrazbe očekujemo izvrsnost, ali istom mjerom izvrsnosti moramo i uzvratiti, kazala je predsjednica te istaknula kako je to naša obveza prema budućnosti Hrvatske.

„Puna sam optimizma za budućnost Hrvatske o čijoj ćete vi sigurnosti skrbiti. Poteškoće s kojima se susrećete na tome putu prevladat ćete. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da vam u tome pomognemo“, zaključila je predavanje kadetima predsjednica Grabar-Kitarović.