vlada

Ured predsjednice upravlja s 28,5 hektara površine na Pantovčaku

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2019 14:17
  • Objavljeno 14.11.2019 u 14:17
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Odlukom Vlade na sjednici u četvrtak i formalno je smanjena površina na Pantovčaku kojom upravlja Ured predsjednice Republike s oko 95 hektara na 28 hektara

Vlada je izmijenila odluku iz 2016. godine o davanju određenih nekretnina u vlasništvu Hrvatske na upravljanje Uredu predsjednice i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, a ministar državne imovine Mario Banožić objasnio je da se tim izmjenama usklađuje stvarno stanje, odnosno smanjuje se površina kojom na Pantovčaku upravlja Ured predsjednice.

Riječ je o kompleksu Predsjedničkih dvora, koji čine Vila Zagorje s aneksom, Vila Prekrižje, objekt počasne satnije i drugi objekt te park-šuma Pantovčak, ukupne površine oko 95 hektara.

Budući da više ne postoje državni, funkcionalni, sadržajni, protokolarni i drugi razlozi, kao i sigurnosni kriteriji i mjerila da kompleks Predsjedničkih dvora zauzima toliku površinu, Ministarstvo državne imovine poduzelo je radnje da se postojeći kompleks smanji, odnosno rješenjem je u katastru utvrđena jedna građevna čestica, površine 28 hektara, kojom upravlja Ured predsjednice.

Ta građevna čestica sadrži nužno zemljište za redovitu uporabu postojećih građevina (Vila Zagorje s aneksom i Vila Prekrižje) unutar kompleksa Ureda predsjednice.

Preostali dio kompleksa sadašnjih Predsjedničkih dvora učinit će se dostupan građanima, odnosno namijenit će se za druge sadržaje i zahvate sukladno prostorno-planskim dokumentima Grada Zagreba i Zagrebačke županije te određivanjem statusa preostalog zemljišta sukladno planovima šumsko-gospodarskog područja, sa ciljem da se i taj dio kompleksa učini dostupnim građanima kada se steknu uvjeti, stoji u Vladinoj odluci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!