PREDSTAVLJANJE PROGRAMA

Grabar Kitarović misli uzeti drugi mandat uz pomoć domoljublja, odlučnosti i optimizma: Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna!

11.11.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Na isti datum kao prije pet godina, 11.11. u 11 sati, Kolinda Grabar Kitarović predstavila je program kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. Program se sastoji od sedam točaka, a ključne poruke su optimizam i vjera da Hrvatska zna i mora bolje. Na predstavljanju programa u kongresnom centru na Zagrebačkom velesajmu bili su i brojni HDZ-ovci, ali i drugi simpatizeri, predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem

Ulazak premijera Plenkovića i pratnje u dvoranu dio okupljenih popratio je aplauzom. Predstavljanje je započelo sa zakašnjenjem od desetak minuta. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ušla je u dvoranu praćena predstavnicima Mladeži HDZ-a, a oni su nosili plakate na kojima je pisala poruka 'Optimizam za Hrvatsku'.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Sve je pratila pjesma Doris Dragović 'Dajem ti srce'. Uslijedilo je intoniranje hrvatske himne. Predstavljanje programa vodi Oliver Mlakar, koje je također popraćeno srdačnim pljeskom, kao i sama predsjednica, koju je potom najavio. Na početku programa minutom šutnje odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Tko je sve stigao na Velesajam podržati predsjednicu, možete pogledati ovdje.

Predsjednica je program, navodno, uz konzultacije sa stručnjacima, pisala sama. Naglasci su mu na sigurnosti društva, blagostanju obitelji, Inicijativi tri mora te demografiji.

Uoči predstavljanja programa procurila je informacija da će slogan kampanje biti: 'Predsjednica. Jer Hrvatska zna!'

Pljeskom su pozdravljeni premijer Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i koalicijski partner HDZ-a, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

  • +42
Kolinda Grabar Kitarović na predstavljanju programa Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Burno je pozdravljen i prvi gospodin Hrvatske Jakov Kitarović, za kojega je Oliver Mlakar ustvrdio da ga svi vole.

Okupljenima se potom prigodno obratio premijer Plenković poručivši da su se okupili da snažno podrže drugi mandat Kolinde Grabar Kitarović. 'Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarivanja naših ciljeva', kazao je Plenković, dodavši da će ovom pobjedom osigurati kontinuitet politike.

'Pobjedom ćemo osigurati kontinuitet politike temeljene na politici desnog centra, na nasljeđu dr. Franje Tuđmana. To je politika koju podržava većina Hrvata', poručio je Plenković, govoreći glasno i dramatično.

Plenković se osvrnuo na rad prethodnika na vlasti te ih je snažno kritizirao govoreći da su zadužili zemlju, nisu povlačili novac iz europskih fondova i branitelje su smatrali teretom. Potom je pohvalio svoju vladu, za koju je ustvrdio da provodi uspješne gospodarske i demografske mjere, gradi Pelješki most i razvija sve dijelove Hrvatske.

'Danas je položaj Hrvatske u svijetu snažniji i respektabilniji nego ikada', istaknuo je Plenković.

  • +46
Dolazak uzvanika na predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Kazao je da će pobjedom Grabar Kitarović nastaviti provoditi politiku na korist svih građana Hrvatske. Pohvalio je i predsjednicu, za koju je ustvrdio da je postala hrvatski brend na globalnoj razini.

Poručio je da će zajedno nastaviti jačati sustav domovinske sigurnosti, hrvatsku vojsku i sigurnost hrvatskih granica. Također je naglasio da će se zajedno nastaviti brinuti o hrvatskim braniteljima te o interesima Hrvata u BiH i jačati veze između iseljene i domovinske Hrvatske, po čemu se Grabar Kitarović posebno isticala.

Na kraju je pozvao da svi skupa podrže Kolindu Grabar Kitarović.

  • +3
Predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednica je program 'Hrvatska zna i mora bolje' počela predstavljati desetak minuta prije 12 sati.

Na početku je pozdravila sve Hrvate u domovini, Bosni i Hercegovini i širom svijeta, a potom i sve građane Hrvatske.

'Dragi Jakove i draga moja strpljiva obitelji, svi vi koji ste se danas okupili ovdje', kazala je uvodno predsjednica.

Uvjerena je da je ostvarila obećanje da će biti 'naša predsjednica'.

'Ovdje stojim danas jer vjerujem u Hrvatsku', poručila je Grabar Kitarović.

Istaknula je da je proputovala cijelu Hrvatsku i svijet. 'Jer sam htjela biti vaša predsjednica koja želi dokazati da Hrvatska hoće i može', kazala je.

Podsjetila je da je Hrvatska prije nje kaskala i bila na dnu Europe po brojnim pokazateljima.

Udarila je po Zoranu Milanoviću, podsjetivši na njegovu izjavu o 'slučajnoj državi', te ga bocnula istaknuvši da se zemlja vodila na izuzetno arogantan način. 'Hrvatska se ne smije vratiti u to mračno razdoblje jer Hrvatska zna tko je bio odgovoran', kazala je predsjednica. Kazala je da ona Hrvatsku ne voli po potrebi.

Potom je počela govoriti o svojim uspjesima, a govoreći da je izvukla zemlju iz 'regiona' prekinuta je pljeskom odobravanja. Smatra da je ojačala veze Hrvatske s najjačim zemljama svijeta, a Inicijativom tri mora zemlju je vratila u srednju Europu i na Mediteran, gdje pripada.

Kao jedan od većih uspjeha kazala je da se angažirala u rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Također kaže da je osnovala Vijeće za mlade, bavila se brendiranjem te da je smanjila troškove ureda za 25 milijuna kuna. Posebno su pozdravljene njene riječi da se brinula o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

'Jer Hrvatska zna i mora biti ambiciozna', uzviknula je predsjednica.

Smatra da se moraju poštovati dijalog, vladavina prava i suživot.

'Naši sugrađani žele stabilnost', vjeruje Grabar Kitarović.

Odgovarati na izazove, od sigurnosnih do klimatskih, to zahtijeva znanje, odgovornost, ozbiljnost i naposljetku srce, kazala je.

'Treba nam vodstvo koje okuplja a ne dijeli. Nemamo vremena za eksperimente i površni populizam', poručila je predsjednica. Navela je da je demografija ključno pitanje i zato traži drugi mandat. 'Znam što treba učiniti i kolika je odgovornost za potrebno', kazala je predsjednica.

Navela je da program kroz sedam točaka adresira izazove pred kojima stojimo. 'Hrvatska zna i mora bolje', poručila je.

Prva točka programa joj je razvoj, a obitelj je u središtu. Planira otvoriti i zakladu za stipendiranje najboljih hrvatskih maturanata pod uvjetom povratka i rada u Hrvatskoj.

Drug stup programa je identitet. 'Moramo sačuvati i razvijati hrvatski identitet, kulturu, umjetnost i jezik. Naša sveučilišta moraju biti izvorišta očuvanja hrvatskog jezika', rekla je predsjednica. Tražit će povratak sve građe iz srbijanskih arhiva te sve imovine koja je pokradena. 'To je naše i treba nam biti vraćeno', navela je. Zalagat će se i za brendiranje Hrvatske.

Treći stup programa je odlučnost. Ostat će dosljedan glas protiv korupcije u društvu i zahtijevat će jačanje pravosudnih mehanizama za njeno sprječavanje.

Zalagat će se za pronalazak nestalih te će rješavanjem tog problema uvjetovati ulazak Srbije u EU.

'Hrvatsko društvo nije društvo nasilja, ali ne trebamo zatvarati oči pred nasiljem, posebno vršnjačkim', kazala je predsjednica, dodavši da nam je zajednički cilj društvo nulte tolerancije prema svim vrstama nasilja.

Također, poseban naglasak stavit će na skrb nad udaljenim staračkim domaćinstvima. Predložit će i uvođenje pravobranitelja za starije osobe.

Peti stup programa je demokracija kako bismo se suprotstavili pojedincima koji nude nerealna obećanja. Tražit će da se dva puta godišnje radi revizija i objavljuje točan popis birača kako bi se ojačalo povjerenje u institucije.

Govorila je i o referendumu, za koji je kazala da prema njemu treba biti otvoren kad ne krši ustavne vrednote.

Šesta točka je sigurnost. 'Ulaganje u obranu nikad nije trošak, već investicija', kazala je predsjednica.

Sedmi stup programa je hrvatski optimizam. Srebro hrvatske nogometne reprezentacije pokazalo je koliko se može osnažiti vjera u bolje sutra. 'Ta vjera može biti samo prazna riječ ako u podlozi nisu rad odgovornost i zajedništvo', navela je Grabar Kitarović.

'Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna. Bolja Hrvatska nije daleko, ona je među nama jer Hrvatska zna i mora bolje', kazala je na kraju.