Sindikat umirovljenika Hrvatske

Predsjednica i premijer ignoriraju problematiku umirovljenika

06.09.2019 u 10:49

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) prozvao je u petak predsjednicu Republike i premijera da kada u svojim javnim istupima govore o problematici različitih slojeva društva, a pogotovo sada u predizborno vrijeme, ne spominju one najugroženije - umirovljenike

'Kako je vidljivo u medijima, počela je neslužbena kampanja za izbore za Predsjednika Republike. Sve su brojnije izjave aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u kojima se spominje problematika različitih slojeva društva. No, ono što je vidljivo iz svih tih poruka jest da se ni u jednom od predizbornih obećanja ne spominju oni najugroženiji – umirovljenici', stoji u priopćenju SUH-a.

Neshvatljivo je, poručuju, da čelni ljudi države ignoriraju više od 1,24 milijuna umirovljenika, kao i činjenicu da gotovo polovica umirovljenika živi ispod hrvatske linije siromaštva, koja za ovu godinu za samca iznosi 2.496 kuna.

Sindikat podsjeća da relativna vrijednost mirovina (udjel prosječne bruto mirovine u bruto plaći) iznosi 27,7 posto te je najniža u zemljama Europske unije, što je, ističu, dovelo do toga da je svaki treći građanin stariji od 65 godina potonuo u zonu siromaštva. Čak 98 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od prosječne plaće.

'Položaj onih koji su izgradili svoju zemlju vlastitim rukama i znanjem, da bi bili 'namireni' dva puta godišnje s mizernim usklađivanjem mirovina, koje im pojedu besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i povećani troškovi života, doista je ponižavajući', ističe SUH.

Ustvrdio je da je nebriga vladajućih za umirovljenike i starije osobe dovela do opće društvene marginalizacije starijih osoba, 'a kao što vidimo prema izjavama političke vrhuške, nema naznaka da bi se netko potrudio makar ih spomenuti. O njima se šuti'.

'Glavne teme o kojima predsjednica i premijer pričaju u javnosti uglavnom se svode na probleme iseljavanja mladih, slaba demografska kretanja, odnosa sa Srbijom i međunacionalnim ispadima, no nigdje nema ničeg o problemima umirovljenika koji jedva spajaju kraj s krajem, poniženi su i podcijenjeni. Gospodo, probudite se, jer jednog ćete se dana probuditi u zemlji iz koje su mladi iselili, a stari pomrli od gladi', poručuje SUH u priopćenju.