NAKON PRIJETNJE PREMIJERKE

Predali se pobunjeni bangladeški vojnici

26.02.2009 u 17:23

Bionic
Reading

Pobunjeni bangladeški vojnici predali su se u četvrtak i vratili u vojarne pošto im je premijerka Šeik Hasina Vazed zaprijetila oštrim mjerama, javljaju agencije

'Vojnici iz pobunjenih postrojba predali su oružje i vratili se u svoje vojarne', rekla je ministrica unutarnjih poslova Sahara Hatun pošto je obišla sjedište pobunjene postrojbe 'Bangladeški strijelci' (BDR) u središtu glavnog grada Dake.

Časnici redovite vojske, koji su držani kao taoci u sjedištu BDR-a, oslobođeni su i napustili su zgradu. Oni su novinarima rekli da je u sukobima s pobunjenicima u srijedu ubijen veći broj njihovih kolega, prenosi agencija dpa.
Kako su javili bangladeški mediji, u borbama je poginulo najmanje 50 osoba. Postrojba 'Bangladeški strijelci' s oko 67 tisuća vojnika izdvojena je iz sustava redovite vojske i zadužena je za nadzor državne granice.
Premijerka Hasina ponudila je u četvrtak opće pomilovanje pobunjenim vojnicima ako polože oružje, u suprotnom je zaprijetila oštrim vojnim odgovorom.

Te su postrojbe blokirale sjedište BDR-a tenkovima i oklopnim vozilima, a vlasti su evakuirale stanovništvo na tri kilometra od vojarne koja se nalazi u gusto naseljenu dijelu Dake.
'Odmah položite oružje i vratite se u vojarne. Ne prisiljavajte me da poduzmem oštre mjere i ne dovodite moju strpljivost do krajnjih granica', poručila je Hasina pobunjenicima prije nego su se predali.
Pobunjenici su počeli predavati oružje 19 sati nakon početka pobune koja je izbila jer su bili nezadovoljni vojnika plaćama i statusom. Mediji su javili da su vojnici BDR-a otvorili vatru u nekoliko vojarna izvan glavnog grada, ali u toj pucnjavi nije bilo ozlijeđenih.

Dok su se u srijedu širile glasine o pobuni i mogućem državnom udaru, vlada je naložila svim mobilnim operaterima da ugase mreže za mobilnu telefoniju diljem zemlje osim u glavnom gradu.
Pobuna je počela u srijedu ujutro na redovitu godišnjem sastanku vojnika BDR-a s nadređenim časnicima redovite vojske, na kojem su vojnici trebali iznijeti svoje pritužbe, rekli su izvori iz vojarne.
Vojnici, nezadovoljni plaćama, navodnom represijom i korupcijom među zapovjednicima, pobunili su se i uzeli časnike za taoce, navodi agencija Reuters.
Nekoliko stotina pobunjenika preuzelo je nadzor nad vojarnom, a pobuna se brzo proširila i na druge dijelove zemlje. Procjenjuje se da je u pobuni poginulo oko 50 ljudi. Većina od njih su časnici, a trupla im se još nalaze u vojarni, rekao je jedan državni dužnosnik.

U pobuni je sudjelovalo oko 15 tisuća vojnika, a sudbina većeg broja visokih časnika, uključivo i glavnog zapovjednika BDR-a general bojnika Šakila Ahmeda, još nije poznata. U Bangladešu, koji ima oko 140 milijuna stanovnika, nakon proglašenja neovisnosti 1971. dogodilo se nekoliko vojnih udara, ali promatrači smatraju da ova pobuna nije politički motivirana.