HRVATSKI ANALITIČARI

Pred Srbijom tjedni nadigravanja

17.04.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Izbori u Srbiji su pokazali da se ništa nije promijenilo te bi i u narednom razdoblju tom zemljom trebala, ako ne bude iznenađenja, vladati koalicija koja ju je vodila protekle četiri godine - koalicija Demokratske stranke (DS) sa Socijalističkom partijom Srbije i njezinim satelitima te Ujedinjenim regionima Srbije. Glavna bitka će se voditi za naklonost Ivice Dačića predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) bez kojega ni Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića ni Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića neće moći sastaviti vladu

SPS, stranka balkanskog krvnika Slobodana Miloševića, znatno je ojačala na ovim izborima i njezin predsjednik Ivica Dačić je u izbornoj noći izjavio da se još dva tjedna 'ne zna tko će biti predsjednik, ali se zna tko će biti premijer', jasno aludirajući na sebe. PolitologBranko Caratan objašnjava da iako Dačić i njegova stranka imaju najveći 'ucjenjivači kapacitet', oni će ipak prije ići u savez s Tadićem jer bi im koalicija s Nikolićem bila negativni poen koji ni premijerska pozicija ne bi mogla kompenzirati. Dačić je današnji SPS ipak nastojao odmaknuti od nasljeđa devedesetih i koalicija Miloševićeve stranke sa strankom koja se izdvojila iz Radikalne stranke Vojislava Šešelja vratila bi ih unatrag.

Politolog Anđelko Milardović smatra da je Nikolić na ovim izborima uspio mobilizirati birače, ali pitanje je koliki je njegov koalicijski potencijal za formiranje vlade i tko će htjeti s njim ući u savez. 'Zanimljiva bi priča bila i koalicija Tadića i Nikolića dviju suprotstavljenih politika', kaže Milardović. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će u Srbiji stvari nakon izbora ostati iste. 'Dobra i loša vijest je što će se vlada moći formirati bez Čedomira Jovanovića i njegove koalicije Preokret. Dobro vijest je to za Tadićev DS što će tako lakše formirati koaliciju i vladati, a loša što će bez njega to biti više nacionalistička vlast', smatra Puhovski.

On je mišljenja da do formiranja vlasti neće doći u razdoblju do drugog kruga predsjedničkih izbora. 'Tijekom toga vremena Dačić će pregovarati i čekati. Do preokreta bi jedino moglo doći, ako bi se dogodilo nešto što nije vjerojatno, da Nikolić pobijedi na predsjedničkim izborima. Tada bi se i Dačić priklonio Nikoliću', kazao nam je Puhovski. S tim mišljenjem se slaže i Caratan koji također kaže da će dva tjedna do drugog kruga predsjedničkih izbora Dačić čekati i pregovarati. Dobra vijest je što Srpska radikalna stranka (SRS) nije prešla izborni prag, nastavio je Puhovski, ali ako Nikolić ostane u oporbi, vjerojatno će ponovno zauzeti nacionalističku retoriku.

Milardović smatra da hrvatska vanjska politika treba biti oprezna spram Nikolića jer 'vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud'. 'Iako je promijenio retoriku da bi se distancirao od radikala od kojih se odvojio i dalje sa zadrškom govori o odnosima s Hrvatskom i pitanje je kako bi vladao ako zasjedne na vlast', kaže Milardović. Caratan kaže da bi za Hrvatsku svakako bolje bilo da Srbijom vlada demokratska, proeuropska i opcija koja je sigurno napravila veći odmak od nacionalističkih pozicija, a to je Tadić i njegova Demokratska stranka. Pred Srbijom su zanimljivi tjedni političkih nadigravanja i kalkulacija, ali prema svemu sudeći s predvidljivim ishodom koji će iznjedriti politiku kontinuiteta Borisa Tadića i njegove stranke.