sud u punom sastavu

Pred predsjednicom Republike prisegnuli novoizabrani suci Ustavnoga suda

13.10.2017 u 18:09

Bionic
Reading

Trojica novoizabranih ustavnih sudaca u petak su prisegnula pred predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović koja je, uz čestitke, upozorila i da njihov izbor nije bio potpuno oslobođen različitih političkih uvjetovanja u Hrvatskome saboru, što smatra nedostatkom koji upućuje na potrebu razmatranja mogućih poboljšanja u postupku izbora, ali se nada da neće biti smetnja njihovome budućem radu i obnašanju dužnosti u interesu općeg dobra

Prisegu su dali Mato Arlović, Goran Selanec i Miroslav Šeparović, a svečanosti na Pantovčaku nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te ostali suci Ustavnoga suda koji sada, prvi puta od 2010. godine, radi u punom sastavu od 13 sudaca.

Predsjednica je u govoru nakon prisege naglasila da je Ustavni sud jedna od stožernih vlasti u državi, jamac ustavnosti i zakonitosti rada svih državnih institucija te, uz ostalo, ustanova o kojoj bitno ovisi stabilnost demokracije, poštivanje temeljnih ljudskih prava i drugih vrednota koje proizlaze iz Ustava.

  • +5
Prisega ustavnih sudaca Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Slijedom toga, Ustavni sud ima izuzetno važne ovlasti u odnosu prema zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti, istaknula je te ustvrdila da je u 26 godina samostalnosti države Ustavni sud, ispunjavajući tu i takvu svoju ulogu, stekao velik ugled i snažan autoritet.

"Proces izbora nažalost nije, međutim, kao ni u prethodnim postupcima, mogao biti potpuno oslobođen od različitih političkih uvjetovanja, čime se u određenoj mjeri svakako narušava povjerenje građana u politički sustav. Istina je da je demokracija procedura, a ona u velikoj mjeri ovisi o odnosu snaga političkih stranaka u Hrvatskome saboru. Iako je njihovo legitimno pravo promicati vlastite političke interese, njihova je prva obveza djelovati u interesu općega dobra, dobra društva i države. A izbor ustavnih sudaca svakako jest takav interes, pa je važno da takav postupak što više bude lišen uvjetovanja koja proizlaze iz parcijalnih i partikularnih političkih ciljeva", poručila je Grabar-Kitarović.

Uvjerena je, pak, da "spomenuti nedostaci, koji upućuju na potrebu razmatranja mogućih poboljšanja u postupku izbora ustavnih sudaca", neće biti smetnja njihovom budućem radu i obnašanju dužnosti.

Predsjednica podsjeća da su suci Ustavnoga suda, zadobivši povjerenje potrebne većine u Saboru, primili ovlasti koje u krajnjoj liniji proizlaze iz suverene vlasti naroda.

"Stoga vaša neovisnost o bilo komu i o bilo čemu može i mora uvijek biti neokrnjena, a vaš vade mecum u radu ostaju jedino Ustav i zakoni Republike Hrvatske te vlastita savjest, kao jamstvo da će vaše odluke biti ne samo zakonite nego i pravične, uvažavajući i sva naša nacionalna povijesna dostignuća, tradicije i baštinu", poručila je novoizabranim sucima.

Ističe i da je, dakako, rad Ustavnoga suda podložan kritici javnosti, no, kaže, ta kritika mora biti utemeljena na argumentima koji počivaju na činjenicama, a ne na dojmovima ili ideološkim preferencijama.

Predsjednica je podsjetila i da je Ustavni sud opterećen brojnim predmetima, ali i sa zadovoljstvom navela da je u posljednje vrijeme donio odluke o nekim predmetima koji nisu bili razmatrani dulje od 20 godina.

"Kao predsjednica Republike, koja je Ustavom obvezana brinuti se o redovitom i usklađenom djelovanju državne vlasti, ali i kao državljanka Republike Hrvatske, očekujem da će i druga pitanja, koja su zbog raznih razloga predugo, kako se kolokvijalno kaže, bila 'u ladici', biti stavljena na dnevni red i riješena u razumnom roku. Uvjerena sam da će Ustavni sud odgovoriti toj zadaći", kazala je.

Naglašava pritom da je to nužno radi osjećaja pravde, pravne sigurnosti i povjerenja naših građana u državne institucije, kao i radi očuvanja visokog ugleda Ustavnoga suda.

Uz čestitku noviozabranim sucima, Grabar-Kitarović je na kraju izrazila uvjerenje da će oni svojim znanjem, sposobnostima i moralnim vrlinama biti čuvari Ustava, na korist naše države, hrvatskoga naroda i svih hrvatskih državljana.

U ime prisegnutih sudaca Ustavnoga suda na ukazanom povjerenju zahvalio je sudac Šeparović kazavši kako im je iskazana velika čast, ali i odgovornost koje su itekako svjesni te obećao da će ono što su danas potpisali - da će se držati Ustava i zakona i savjesno obavljati dužnost - tako i biti.

"Obećajem da ćemo u našem radu držati se i promicati temeljne vrednote ustavnoga poretka, a naročito vladavinu prava te da ćemo štititi ljudska prava i temeljne slobode svih naših građana bez diskriminacije po bilo kojem osnovu", poručio je.