izvlačenje novca

S četiri mjeseca kašnjenja počelo drugo suđenje Zdravku Mamiću

03.03.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Čitanjem Uskokove optužnice na osječkom Županijskom sudu u srijedu je počelo drugo suđenje bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i šestorici optuženih da su izvlačenjem novca u sklopu zločinačkog udruženja klub oštetili za oko 200 milijuna kuna

Suđenje je počelo gotovo četiri i pol mjeseca nakon zakazivanja prvog ročišta jer je Sud u srijedu razdvojio postupak protiv sedmookrivljenog menadžera Nikky Arthura Vuksana, čija se odvjetnica Ksenija Vržina zbog privremene nesposobnosti nije pojavila na raspravi.

Početak suđenja bio je predivđen za 19. listopada prošle godine, ali su ročišta na Županijskom sudu otkazivana zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika vezanih uz epidemiju koronavirusa.

Jednom je odgođeno zbog problema s išijasom okrivljenika Maria Mamića i njegova liječenja u Dubaiju, a posljednji put 1. veljače nakon što je Zdravko Mamić otkazao punomoć odvjetniku Veljku Miljeviću, pa mu je određen branitelj po službenoj dužnosti.

U tijeku je čitanje optužnice Uskoka, nakon čega će se optuženici izjasniti o krivnji.

Prvookrivljenog Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja izvlačili novac iz kluba i oštetili ga za oko 200 milijuna kuna.

U Zdravka Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U drugoj optužnici na skoro 700 stranica Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti jer se nalazi u BiH, tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje.

Optuženi su da su sklapali fiktivne ugovore između Dinama i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država.

Optužnicom se terete da su ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se Zdravko Mamić sa sinom Mariom dogovorio da će sklapanjem tih ugovora, kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu igrača u drugi klub, u svoju i korist osoba koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljene da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnih j7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika potvrđena je u svibnju 2019. godine, a protiv Mamića je tada određen istražni zatvor.

U listopadu 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama.

Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Mamića tereti i da je novac iz Dinama izvlačio od rujna 2002. do ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Mamića se tereti da je raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji.

Osobno je, stoji u optužnici, podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način na štetu kluba okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije ima državljanstvo.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

O prvostupanjskoj presudi u siječnju 2021. godine raspravljao je Vrhovni sud.