izmjene zakona

Pravni stručnjaci: Lex AP ne zaobilazi novinare. Policija im može pretraživati opremu

02.02.2024 u 20:06

Bionic
Reading

U Newsroomu N1 televizije bilo je riječi o opasnostima koje i dalje prijete novinarima iz najavljenih izmjena Kaznenog zakona koje su poznatije kao Lex AP

Dvojica odvjetnika, Toni Ivandić i Šime Matak upozorili su da tzv. Lex AP može biti problematičan za novinare, iako Vlada RH uvjerava da su novinari izuzeti iz ovog zakona. Iako je najavljeno ublažavanje prve verzije ovog zakona, smatraju da su one i dalje opasne.

Dvojica odvjetnika, na osnovu prakse koju su analizirali tvrde da istražni organi novinarima mogu uzeti mobitele i računala, te ih pretraživati bez obzira što novinari ne mogu biti kazneno gonjeni. Drugim riječima, mobiteli i računala im mogu biti pretraživani u sklopu tzv. dokaznih radnji. Dokazne radnje se ne provode samo protiv okrivljenika već i ostalih, primjerice članova njegovih obitelji ili poznanika, koji, po mišljenju istražitelja, imaju informacije korisne za postupak. Tako i tim osobama mogu pretraživati mobitele, navode odvjetnici.

“Otvara se mogućnost zlouporabe od strane izvršne vlasti, odnosno policije”, upozorio je Ivandić na N1 naglašavajući kako sve ono što je u pretrazi pronađeno ostaje pohranjeno u policiji.

  • +65
Prosvjed novinara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL