BAUK O ĆIRILICI U VUKOVARU

'Pravi je problem Hrvata s Hrvatima i HDZ-a s HDZ-om'

05.02.2013 u 19:21

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk komentirao je HDZ-ovo pozivanje na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno tumačenje zakona u svrhu poštivanja prava pripadnika manjina kroz solidarnost i razumijevanje nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, konkretno u Vukovaru. Nagovijestio je kako će i bez takve inicijative Gradsko vijeće Vukovara odrediti koja će mjesta u gradu biti izuzeta i u kojoj mjeri

'Nisam siguran da bi u smislu poštivanja, razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga bilo dobro da se cijeli grad i u cijeloj mjeri isključi iz primjene dvojezičnosti. Problem ovdje nije odnos Hrvata i Srba, nego Hrvata i Hrvata, prvenstveno HDZ-a sa samim sobom, onog HDZ-a koji je bio 2009. i ovoga koji je sada', ocijenio je ministar Bauk, odgovarajući na novinarska pitanja u Hrvatskom saboru.

Istaknuo je i kako se 'raduje raspravi' o eventualnom HDZ-ovoj inicijativi za izmjenama Ustavnog zakona o manjinama. Potvrdio je i kako je Gradsko vijeće Vukovara danas odlučivalo o pristupanju izmjenama Statuta grada jer procedura 'ide u dva koraka'. Nakon što se donese odluka da se krene u izmjene, naveo je ministar, već na idućoj sjednici vjerojatno će i doći do izmjena.

'Kakvo je političko stanje na lokalnoj razini, ne bih htio komentirao, osim u ovom svjetlu da je sve dio predizbornog folklora. Ono što je vrijedilo 2009. godine, ne vrijedi danas, iako ne vidim koje su razlike', smatra ministar Bauk.

Podsjetio je i na riječi predsjednika Franje Tuđmana, koje je izrekao još 1997, kad je napomenuo kako 'pobjednik koji ne zna praštati sije klicu novih zala i razdora'. 'Ako to nije bilo problem tada, ne vidim što je 15 godina kasnije to toliko veliki problem. U razumnoj mjeri treba primijeniti određene izuzetke, što zakon i dopušta, a koji su to izuzeci i u kojoj mjeri, odlučit će Gradsko vijeće Vukovara', zaključio je ministar Arsen Bauk.