PARADA PONOSA

Poznati detalji trećeg splitskog Pridea

04.03.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Treći po redu Split Pride održat će se 8. lipnja, a povorku ponosa će organizirati udruge Kontra, Iskorak i prvi put nova udruga Rišpet. Novoosnovana udruga Rišpet će se prije svega baviti edukacijom javnosti o LGBT temama, organizacijom javnih okupljanja u cilju zagovaranja prava LGTB zajednice te organizacijom tribina, filmskih festivala i sportskih aktivnosti

Ljubica Lipanović i Ljubomir Mateljan, koordinatori udruge Rišpet, naglasili su da je to prva organizacija koja se bavi primarno zaštitom prava LGBT osoba u Splitu. Udrugu su osnovali volonterke i volonteri koji su već sudjelovali u organizaciji prethodna dva Pridea.

Povorka će i ove godine krenuti iz Đardina, kroz ulicu Kralja Tomislava i Marmontovu ulicu do Rive, gdje će se održati o dvosatni program.

Ovo danas je bila prva informacija i najava, pa organizatori tek očekuju inicijative i podršku politike na lokalnoj i nacionalnoj razini.

S obzirom na to da se Pride održava u lipnju, nakon lokalnih izbora, tada će biti i poznato mogu li aktivisti za ljudska prava  LGBT zajednice očekivati bolju podršku na lokalnoj razini. Podsjetimo da je prethodne dvije godine, a pogotovo za održavanja prvog, dobro poznatog nasilnog Pridea, podrška lokalne vlasti, otjelovljene u liku gradonačelnika Željka Keruma, potpuno izostala.

Na konferenciji za medije su sudjelovali i Sanja Juras iz udruge Kontra te Zoran Dominiković iz udruge Iskorak, koji će pomoći Rišpetu.

Ciljevi trećeg Pridea su ponovo upozoravanja na neravnopravan položaj LGBT osoba u hrvatskom društvu te nepoštivanje prava transrodnih osoba.

O sigurnosnim pitanjima nije bilo puno riječi jer tek slijedi procedura prijavljivanja skupa i sigurnosna procjena i to je, po mišljenju organizatora, zapravo posao MUP-a.

'MUP treba procijeniti koje sigurnosne mjere treba poduzeti i mi još ne možemo znati koliko će se građana pridružiti našem pozivu. Ovo je tek prva najava i kroz neko vrijeme ćemo imati više informacija o detaljima organizacije skupa', rekla je Sanja Juras.