PREMIJER U DNEVNIKU

'Pozitivni pomaci početkom iduće godine'

28.04.2012 u 22:18

Bionic
Reading

Od 1. svibnja struja i plin poskupljuju više od 20 posto. Mjesečni računi za struju bit će zbog toga veći otprilike 40 kuna, a plina oko 33 kune. Najnovija poskupljenja u razgovoru za središnji Dnevnik komentirao je premijer Zoran Milanović. Kaže da su te odluke bile nužne

Ne možemo kupovati po jednoj cijeni, a prodavati po drugoj. Energenti trebali poskupiti prije dvije godine, ali bivša vlada nije imala hrabrosti to učiniti. Ovo poskupljenje je nešto što smo morali napraviti kako bismo izbjegli potpuni kolaps sustava, poručio je premijer. Svaka kuna je puno, da ne bi mislili da ja podcjenjujem poskupljenja. Nadam se da su to zadnje loše vijesti te vrste. Naravno, na cijene nafte i energenata ne možemo utjecati, dodao je. Ustvrdio je i da su cijene energenata u RH i nakon poskupljenja među najnižima u Europi.

Upitan jesu li građani taoci lošeg stanja u HEP-u, koji je prevelik, Milanović je rekao kako je riječ o odvojenim procesima. Naravno da su uz poskupljenje nužne promjene u HEP-u. Neću reći čišćenje, jer to ružno zvuči. Promjene su potrebne u svim takvim megasustavima koji su predugo bili stranačke kasice prasice, istaknuo je Milanović.

Premijer je odbacio optužbe da je njegova vlada neoliberalna jer to uz, ovu razinu javne potrošnje, ne može biti. Ja sam liberalan, ali sam socijalan. Mi želimo biti produktivna vlada, tu podjele na lijeve i desne nema, kazao je Milanović. Ističe kako sindikalne prosvjede najavljene za 1. svibnja ne smatra prijetnjom.

Kaže kako je Vlada za ovu godinu postavila realne i mediokritetske ciljeve te da bi se već sljedeće godine mogli vidjeti pozitivni pomaci. Čačić i Linić imaju najteže resore. Oni se bave teškim stvarima, a na kraju dana se ja bavim s tim što su oni napravili. Na kraju svakog dana, objasnio je Milanović zašto se čini da su Čačić i Linić Vladin gromobran koji preuzima svu paljbu na sebe.

Govoreći o imenovanjima u nadzorne odbore i kritikama Bruxellesa, predsjednik Vlade je naglasio kako je ova Vlada talac lošeg aranžmana koji je sklopila bivša Vlada, a nije trebala. Upitan hoće li prilikom posjeta Mađarskoj biti oštar kao što je to bio Linić, Milanović je kazao kako će biti još oštriji i kako Linić ima njegovu punu podršku, jer se ovu državu dosta pokradalo i tome treba stati na kraj. Milanović je podržao Jakovčićev poziv na bojkot Brijuni Rivijere kazavši kako je riječ o revoltu zbog lošeg načina sklapanja posla.

Na kraju razgovora Milanović je rekao kako neće ići u Bleiburg nego u Tezno, gdje su prave žrtve likvidacije.