anto nobilo:

'Pozdrav Za dom spremni treba u Prekršajni zakon, s 10.000 eura kazne ustaše će nestati. HOS je bio anomalija'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.06.2021 10:45
  • Objavljeno 22.06.2021 u 10:45
Anto Nobilo

Anto Nobilo

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Najavljenu izmjenu Kaznenog zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ZDS, u programu N1 komentirao je odvjetnik Anto Nobilo. Kaže kako prijednog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH.

Pojasnio je da se trenutno sudi po općem propisu koji govori o remećenju javnog reda i mira te da se radi o tumačenju zakona, a zakonom se ne može sve predvidjeti:

“Oni koji su željeli minirati, to su izminirali i napravili nekoliko presuda koje su bile dijametralno suprotne. Ako su naši suci samostalni i mogu donositi presude, trebamo napraviti zakon. Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 eura i nestali su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar'', rekao je Nobilo za N1.

Rekao je da je Komisija koju je oformio Andrej Plenković stvorila problem i na mala vrata otvorila da se koristi ZDS: “Premijer je formirao Komisiju i to što su oni napravili po meni je skandal. Nisu povijesno istraživali, što je bio HOS. Da jesu, shvatili bi, kao što je i Franjo Tuđman, da je HOS bio opasnost za Hrvatsku.”

“Momci koji su išli u rat borili su se za Hrvatsku. Hrvatski simboli su ustav, grb, himna. Nisu se borili za ustašku državu. HOS je postojao 4-5 mjeseci, bio je anomalija i uklopljen je u HV. Momci su se htjeli boriti za Hrvatsku, a vodstvo je to iskoristilo i preuzelo ustaške simbole. HOS je bio anomalija i nezakonito stvoren'', dodao je.

Odgovarajući na pitanje treba li ustaško znakovlje i poklič zabraniti ili kažnjavati, Nobilo odgovara da, ako ide u Kazneni zakon, onda mora biti kažnjavnja, dok bi zabranjivanje išlo u neki drugi samostalni zakon. “Mora biti kazna”, istaknuo je.

Kaže da će se kažnjavanjem baviti Sabor, ako će saborski odbori predlagati. “Ne bih želio minirati prijedlog, ali primjerenije je da sve uđe u Prerkršajni zakon. Dajemo preveliki značaj komedijašima koji se pojavljuju s vremena na vrijeme. 10.000 eura je dovoljno da se ustaše iskorijene iz Hrvatske. Društvo je zrelo, samo je pitanje želi li Plenković ući u napetije odnose sa svojom desnicom ili želi porušiti mostove s desnima od sebe”, rekao je Anto Nobilo pa dodao:

“Imamo novu ljevicu. Na vidiku je nova moderna zeleno-lijeva stranka, ako će ona rasti. Ta ljevica mogla bi jurišati na vlast za tri godine. U tom slučaju, Plenkoviću će trebati desniji od njega.”

Nobilo nije siguran hoće li Plenković to izglasati. Međutim, ističe da ima povijesnu priliku: “Ovo je najbolji tajming. Imamo 80. obljetnicu antifašističke borbe i tri godine do izbora.”

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!