dan antifašističke borbe

Jakovina: Pozitivno sam iznenađen odlaskom Plenkovića u Brezovicu, u pitanju je važan zaokret

22.06.2021 u 08:38

Bionic
Reading

Dan Antifašističke borbe je državni praznik ove godine Vlada nakon tri desetljeća prvi put organizira svečanost u šumi Brezovici nedaleko od Siska. Udruge antifašista pozdravile su ovu gestu Vlade i premijera koji će sudjelovati na obilježavanju 80. Obljetnice formiranja prvog partizanskog odreda na prostoru Hrvatske i bivše Jugoslavije.

Povjesničar Tvrtko Jakovina sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu u Studiju 4 HRT-a je rekao kako bi volio da je u pitanju važan zaokret Vlade RH.

- Bilo bi možda dobro da ovo može biti početak jednog drugačijeg odnosa prema tom segmentu prošlosti. Neshvatljivo je da 30 godina jedna udruga organizira državni praznik, možda je neshvatljivo da nakon 6 godina mandata premijer koji je rekao da će promijeniti kurs Vlade u odnosu prema prošlom učinio tek sada. Međutim, obzirom da su se i prošle godinu u kolovozu u Kninu i Gruborima dogodile neke važne promjene i poslane važne poruke i da su to činili ljudi koji su simbolizirali nešto drugo, recimo da i ovo treba gledati u tom kontekstu, poručio je.

Kaže da je iznenađen s ovim činom s obzirom na to da cijeli život živi u Hrvatskoj i šest godina prati premijera Plenkovića. - Ovo je nešto što, moram reći, ja nisam očekivao, Pozitivno sam iznenađen jer ovo Hrvatsku svrstava uz jezgru Europskih zemalja gdje se Hrvatska nije često pozicionirala, istaknuo je.