VATROGASCI PRATE SITUACIJU

Požarna linija u istočnoj Hercegovini prijeti Konavlima

Bionic
Reading

Krak požara u istočnoj Hercegovini nije dosegnuo Konavle u Hrvatskoj, ali ozbiljno prijeti proširiti se jer ga gasitelji nisu u stanju zaustaviti zbog nepristupačnog i miniranog terena, izjavio je u nedjelju zapovjednik Vatrogasne postrojbe u Trebinju Danko Vuković

Vuković je opovrgnuo ranije navode kako je požarna linija dosegnula Hrvatsku navodeći da je duga više od 25 kilometara i da vatrogasci imaju velikih problema.

Zapovjednik trebinjskih vatrogasaca pojasnio je da će gasitelji pokušati spasiti samo električne stupove na požarnoj liniji koja vodi prema Hrvatskoj budući je to područje minirano.

Na jednoj lokaciji vatrogasci brane tri obiteljske kuće do kojih se spustio požar. Vatra guta travu, nisko raslinje, a posebno brzo širi se u predjelima s gustom šumom.

Probleme gasiteljima stvara i vjetar koji stalno mijenja smjer.

Hrvatski vatrogasci prate požar kod Trebinja

Požar u Solinama je pod nadzorom, a hrvatski vatrogasci prate požar kod Trebinja u BiH u blizini granice koji bi u slučaju jačeg vjetra mogao zaprijetiti Hrvatskoj.

Na dubrovačkom području u Solinama rano jutros buknuo je požar, ali je uz napore vatrogasaca i uz pomoć kanadera stavljen pod nadzor, rekao je za Media servis županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

'Najveći problem nam je bio što smo morali zatvarati cestu koja spaja Dubrovnik i Zračnu luku, angažirana je DVD Župa, DVD Ćilipi, dubrovački vatrogasci, jedna vatrogasna postrojba Konavle i državna vatrogasna intervencijska postrojba, a s nekoliko naleta nam je pomogao i kanader. Hvala Bogu da se brzo ugasilo', rekao je Simović.

U susjednoj BiH kod Trebinja aktivan je požar čija je linija duga dvadesetak kilometara. Buknuo je u petak na području Zupci nakon udara groma. Brzo se proširio te se vatra približila kućama. Gašenje otežavaju i mine.

Nemoguće ga je staviti pod nadzor pa vatrogasci brane samo sela. Za hrvatske krajeve trenutno nema opasnosti, no hrvatski vatrogasci ipak prate situaciju koja bi se mogla pogoršati u slučaju okretanja vjetra, rekao je Simović.

'Problem je jedino što tijekom jutra dođe dim na područje Konavala, Župe Dubrovačke i Dubrovnika, ja opet poslijepodne idem gore, požar ćemo nadzirati da nam ne daj Bože stvori problem ako se vjetrovi okrenu', rekao je Simović za Media servis.