UGROŽEN SAN DIEGO

Požar pustoši kalifornijske vinograde, evakuiran Geyserville, na meti i loze Francisa Forda Coppole

24.10.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Požar koji je u noći na četvrtak buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Francisca, u Kaliforniji, zahvatio je više od 4.000 hektara potpomognut snažnim vjetrom, priopćila je vatrogasna služba.

Naredba za evakuaciju upućena je stanovnicima Geyservillea, gradića s tisuću stanovnika okruženog vinogradima, među kojima je i vinograd američkog redatelja Francisa Forda Coppole.

"Ako ste u Geyservilleu, odmah ga napustite", objavio je poziv u četvrtak rano ujutro ured okružnog šerifa u Sonomi dok se požar Kincade potpomognut vjetrom koji je na mahove dostizao brzinu od 120 km/h, brzo širio.

"Požar se brzo širi, slušajte upute za evakuaciju", pozvao je na Twitteru kalifornijski senator Mike McGuire.

Mjesne vlasti nisu utvrdile uzrok požara koji je na snimkama izgledao poput užarene lave, što svjedoči o njegovoj silini.

Kalifornijske meteorološke službe su usto objavile upozorenje za okrug San Diego, na jugu te savezne države, gdje bi vjetar koji puše bez prestanka mogao potaknuti širenje vatre u četvrtak i u petak.

  • +3
Požar u Kaliforniji Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT

Operater San Diego Gas & Electric je obavijestio više od 4.000 potrošača na tom području - pogođenom sušom i gdje će u četvrtak temperatura po najavi opet premašiti 30 Celzijevih stupnjeva - o možebitnom prekidu opskrbe.

Velik požar je u jesen 2018. poharao gradić Paradise, na sjeveru Kalifornije, pri čemu je poginulo 86 ljudi a desetci tisuća su raseljeni.