vatra visine od 50 metara

Požar na Gran Canariji još nije pod nadzorom, nova evakuacija

19.08.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Požar na španjolskom otoku Gran Canariji bio je u ponedjeljak izvan kontrole, priopćile su vlasti koje su pristupile novoj evakuaciji u središtu tog turističkog otoka s brojnim zaštićenim krajolicima

Požar 'nadilazi naše mogućnosti gašenja', rekao je novinarima Federico Grillo, načelnik hitne službe na otoku, u noći na ponedjeljak.

Vatra je na mjestima dosezala visinu od 50 metara, pa sedamstotinjak mobiliziranih vatrogasaca nije moglo pristupiti gašenju, čak ni uz pomoć zrakoplova i helikoptera.

'Stanje je loše, jako loše. Potrajat će sigurno još dva dana najmanje', rekao je Federico Grillo, upozorivši da su uvjeti teški, temperature visoke, a vjetar prijeti širenjem požara.

Požar koji je u subotu buknuo u Vallesecu, u središtu otoka, u ponedjeljak se proširio na 3.400 hektara, priopćile su hitne službe.

Nekoliko mjesta s ukupno 8.000 stanovnika je evakuirano, dodaju, ne navodeći njihov točan broj. Zasad nema smrtno stradalih.

Požar hara područjem koje je UNESCO proglasio 'rezervatom biosfere' zbog raznolikog krajolika koji obuhvaća borove šume. Prijeti opasnost da se proširi na rezervat Inaguu, veoma bogato područje po bioraznolikosti i najzaštićenije, dodao je Grillo.

Regionalna vlada je istaknula u priopćenju da požar ne prijeti turizmu jer 'nijedan turistički kompleks ne osjeća njegove posljedice'.

Kanarsko otočje, koje ima sedam otoka među kojima je Gran Canaria, lani je posjetilo 13,7 milijuna turista, uglavnom Britanaca i Nijemaca. Gran Canaria je drugi najposjećeniji otok.

Španjolska, druga turistička destinacija u svijetu, svake godine stradava od brojnih šumskih požara zbog suhe klime.