motre iz zraka

Požar kod Solina uočio pilot prilikom izviđanja, upomoć došao kanader

27.07.2017 u 12:20

Bionic
Reading

Požar kod Solina iz zraka je uočio pilot Airtractora prilikom protupožarnog izviđanja. Ona se prvode svakodnevno kako bi se požari čim prije uočili, a izlazak zračnih snaga na požarište bio što brži

Jedan Canadair CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika u utorak je upućen na požarište u Solin, izvijestila je Samostalna služba za  odnose s javnošću i izadvaštvo MORH-a.

Požar je uočio pilot Airtractora tijekom protupožarnog izviđanja koja se svakodnevno provode kako bi se požari čim prije uočili i izlazak zračnih snaga na požarište bio što brži, objašnjavaju u MORH-u.

Prethodno je jedan Airtractor AT-802 sudjelovao u saniranju požarišta Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone odnosno 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 129 požara od kojih je 47 u Šibensko-kninskoj, 42 u Splitsko-dalmatinskoj, 30 u Zadarskoj, osam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 1050 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 34 500 tona vode te je prevezeno 211  vatrogasca i vojnika i 15 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.