bliski istok u plamenu

Pozadina eskalacije: Osam ključnih pitanja i odgovora u vezi s novim razbuktavanjem sukoba Izraela i Palestine

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 12.05.2021 14:06
  • Objavljeno 12.05.2021 u 11:20
tportal

Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

Bliski istok je u plamenu. Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu dok palestinske militantne skupine ispaljuju rakete na izraelske gradove. Žrtve broje obje strane, a međunarodna zajednica poziva na prekid neprijateljstva

Što se nalazi iza najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku, sažeto je objasnio list The Guardian.

Što se događa u Izraelu i Palestini?

Jeruzalem su pogodili najgori nemiri u posljednjih nekoliko godina, u kojima su stotine palestinskih prosvjednika ranjene u sukobima s izraelskom policijom. Više od 20 ljudi ubijeno je u Gazi nakon borbi palestinskih militanata i Izraela, nasilje se prelilo i na okupiranu Zapadnu obalu, a arapske zajednice u Izraelu održale su demonstracije.

Što je uzrokovalo porast nasilja?

Sve je povezano s polustoljetnom izraelskom vojnom okupacijom i sve dubljim stiskom koji ima nad svakodnevnim životima Palestinaca. Dugo nakupljan bijes eksplodirao je nakon što se poklopio niz događaja, dosegnuvši svoj krešendo u ponedjeljak.

Koja je pozadina ovih događaja?

Na tragu koraka koje su poduzeli Trumpova administracija i Izrael kako bi zacementirali kontrolu Izraela nad palestinskim teritorijima, nada u rješenje desetljećima stare krize je na najnižim razinama u povijesti. Odluka Mahmuda Abasa, 85-godišnjeg čelnika nepopularne poluautonomne Palestinske uprave, da odgodi planirane izbore frustrira Palestince, čiji su posljednji parlamentarni izbori održani 2006. godine. U međuvremenu su izraelski izbori u ožujku osnažili krajnju desnicu nakon što je u parlament ušla stranka židovskih ultranacionalista povezanih s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Što se dogodilo otad?

Prije mjesec dana započeo je muslimanski sveti mjesec ramazan, a Palestinci su se požalili na, kako kažu, nepotrebno stroga ograničenja izraelske policije, čime im je onemogućeno okupljanje na stepenicama izvan Starog grada u Jeruzalemu - što je neslužbena tradicija nakon večernjih molitvi. Uslijed porasta napetosti zabilježen je porast nasilja između zajednica na ulicama. Posljednjih dana dijeljeni su internetski videozapisi o uznemiravanju na ulici i zabilježeno je nekoliko sukoba između Židova i Palestinaca. Događaji su dosegnuli vrhunac potkraj travnja, kad su stotine pripadnika krajnje izraelske desnice marširale gradskim ulicama skandirajući 'smrt Arapima' i pritom se sukobile s Palestincima.

  • +7
  • +4

Napad na Tel Aviv i okolna naselja

Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Kako je sve eskaliralo proteklog tjedna?

Velik bijes nakupio se kod Palestinaca uoči presude izraelskog suda, koja je trebala biti objavljena u ponedjeljak, o tome hoće li vlasti deložirati desetke Palestinaca iz većinski arapskog kvarta u istočnom Jeruzalemu, Šeik Džarahu, i dati njihove domove židovskim naseljenicima. Istoga dana tisuće izraelskih nacionalista krenule su marširati sa zastavama muslimanskim četvrtima u Starom gradu slaveći zauzimanje grada u ratu 1967. godine. Sud je zbog nemira odgodio presudu i preusmjerio marš, ali situacija je izmaknula kontroli.

Kakva je povijest pitanja deložacija?

Židovske obitelji tvrde da su izgubile zemlju u Šeik Džarahu tijekom rata koji je pratio stvaranje Izraela 1948. godine, sukoba u kojem su također raseljene stotine tisuća Palestinaca. Dva desetljeća kasnije Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo istočni Jeruzalem od jordanskih snaga i kasnije ga anektirao. Prema izraelskom zakonu, Židovi koji mogu dokazati vlasništvo prije 1948. mogu vratiti svoja imanja u Jeruzalemu. Ne postoji sličan zakon za Palestince koji su izgubili domove u zapadnom Jeruzalemu.

Zašto je Jeruzalem takvo žarište?

Jeruzalem je uvijek bio središte izraelsko-palestinske krize jer se u njemu nalaze brojna sveta mjesta za židove i muslimane. Zid plača u jeruzalemskom Starom gradu dio je najsvetijih mjesta u židovstvu - s Brdom hrama. Muslimani nazivaju Brdo hrama Plemenito svetište, a iznad njega su Kupola na stijeni i džamija Al Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu.

Može li se sadašnje nasilje usporediti s povijesnim epizodama?

Nikada nije vladao potpun mir u Izraelu i Palestini, pa je teško usporediti epizode nasilja. Međutim posljednji sličan događaj zbio se 2017. godine, kad je bijes zbog poteza Izraela da postavi detektore metala ispred kompleksa džamije Al Aksa izazvao tjedne krvoprolića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!