šef županijskog hdz-a

Pozadina drame u splitsko-dalmatinskoj skupštini: Neki su išli na sve ili ništa, drugi radili kombinacije preko emisara, a Ante Sanader na kraju je ipak spasio glavu

17.08.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Dvojica vijećnika s liste Domovinskog pokreta koja su u ponedjeljak neočekivano i mimo odluke stranke podržala formiranje većine u skupštini Splitsko-dalmatinske županije i tako spriječila raspisivanje izbora, Mate Šimundić i Marko Žaja, olakšala su posao HDZ-ovu županu Blaženku Bobanu - ali barem neizravno značajno pomogla predsjedniku županijskog ogranka ove stranke Anti Sanaderu. I to u osjetljivom trenutku, upravo na početku procesa unutarstranačkih izbora

'Da nismo uspjeli ostvariti rezultat, podnio bih ostavku. Ali isto tako morate znati da o predsjedniku odlučuju članovi, demokratski i po sistemu jedan član - jedan glas. Ne odlučuje nitko drugi', s olakšanjem je izjavio Sanader nakon skupštinske drame u ponedjeljak.

On je inače i na funkciji političkog tajnika HDZ-a, no pozicija na terenu ozbiljno mu je uzdrmana nakon svibanjskih izbora, kada je njegov kandidat Vice Mihanović doživio zvučan poraz u Splitu i kada su prvi put u povijesti izgubili većinu u njima bitnom Solinu, ali i mjesto gradonačelnika u Makarskoj. Dosta ih je zaboljela i pobjeda Mostova Mira Bulja u Sinju.

Gotovo svi kadrovi poraženi na svibanjskim izborima bili su upravo Sanaderov osobni izbor, počevši od spomenutog Vice Mihanovića. Nakon njegova poraza pojavile su se informacije da šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a više ne uživa povjerenje vrha stranke i Andreja Plenkovića, pa je on odgovorio uvijenom prijetnjom da, pojednostavljeno, predsjednici stranke prolaze, a on ostaje.

'Uvijek pišete protiv mene, no to je vaše pravo! Otići ću s pozicije predsjednika županijskog HDZ-a kada to odluči članstvo, koje je moja snaga. Mnogi su predsjednici HDZ-a Hrvatske bili i otišli dok mene županijsko članstvo i dalje podržava. Predsjednik sam HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije od 2012. godine i kada članovi te organizacije odluče da moram otići, ja ću otići. Ili ako rezultati u županiji budu lošiji od ovoga što imamo, ja ću sam otići jer sam ja odgovoran za Splitsko-dalmatinsku županiju. A ti koji vas pumpaju protiv mene, nisu u stanju pobijediti ni u svojim lokalnim jedinicama!' izjavio je Sanader prije nekoliko mjeseci za Slobodnu Dalmaciju.

Formiranje većine u Županijskoj skupštini za njega je predstavljalo ozbiljan imperativ, pogotovo zato što HDZ s Kerumovim HGS-om ondje prvi put nije imao većinu i na drugoj strani našla se šarolika oporba koja se slagala u jednome - da je vrijeme za promjene. Najžešći je bio upravo Domovinski pokret te je objavio oštru poruku:

'Domovinski pokret može pobijediti i Bobana i Sanadera i HDZ, taj žalosni sinonim za korupciju, nepotizam i izdaju nacionalnih interesa. Donijet ćemo pravu promjenu', napisali su dan prije izbora na kojima su osvojili tri ključna vijećnička mjesta.

  • +13
Konstituirana Skupština Splitsko-dalmatinske županije, Mate Šimundić predsjednik Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

I potom su krenuli pregovori u kojima su odmah dali do znanja da je HDZ prihvatljiv, ali da ne žele ući u koaliciju 'ni s Kerumom s jedne, ni s Rankom Ostojićem s druge strane'. U višemjesečnom taktiziranju najprije su odbili oporbenog kandidata Ivicu Kukavicu iz Mosta, potom u drugom pokušaju i oporbenu Dašu Dragnić i Danicu Baričević iz HDZ-a. Treći i posljednji pokušaj ovog ponedjeljka rezultirao je raskolom u samom Domovinskom pokretu.

Predsjednik ogranka Nikola Grabovac naime nije imao pojma da će preostala dvojica njegovih vijećnika ipak dati ruku HDZ-u, medijima je priznao da je to doznao 'nekoliko sekundi prije glasanja'. Na sjednici Komisije za izbor i imenovanja Mate Šimundić sam je sebe predložio za predsjednika, a potom su on i Žaja dali presudna dva glasa za formiranje većine.

'O situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji raspravljalo se na razini županijskog ogranka, ali i u centrali Domovinskog pokreta u Zagrebu. Zaključeno je da nema koalicije s Kerumom, prije svega zbog njegovog žestokog napada na stranku i Miroslava Škoru uoči izbora. Šimundić i Žaja postupili su na svoju ruku', rekao je sugovornik tportala iz ove stranke. Treba ipak napomenuti da vijećnik Marko Žaja nije njihov član; ovaj bivši HDZ-ovac našao se na izbornoj listi formalno kao nezavisni kandidat.

'Kada je postalo jasno da su novi izbori realna opcija, sve opcije složile su se da bi bilo mudro postići konsenzus i barem konstituirati skupštinu - ali zajedničkim dogovorom, bez formiranja većine. No u posljednja tri mjeseca nije održan nijedan zajednički sastanak - pregovori su se uvijek vodili odvojeno, a u ime HDZ-a vodio ih je upravo Ante Sanader. On je očigledno postigao dogovor sa Šimundićem i Žajom', pojašnjava drugi sugovornik tportala.

'Nudile su nam se razne kombinacije, slale ponude preko emisara', otkriva oporbeni vijećnik za tportal.

Stranka Most, po snazi druga najjača u Županijskoj skupštini, zaigrala je na sve ili ništa: odbili su bilo kakav ulazak u vlast s HDZ-om, pa makar i po cijenu izbora. Dio njenih članova prošlog tjedna se po neslužbenim informacijama približio ideji da HDZ na koncu ipak podrži Ivicu Kukavicu za predsjednika Skupštine, nastale su navodno i trzavice, no sve su u subotu presjekli Božo Petrov i Nikola Grmoja. Došli su u Split, sazvali konferenciju za novinare i objavili da neće sudjelovati ni u kakvim kombinacijama te da su spremni na izbore.

'Izvukli smo ih načistac i razotkrili da su pristali trgovati kako bi spasili glavu Ante Sanadera', uvjeren je sugovornik iz Mosta.

No premda mu je pozicija poljuljana, sam Ante Sanader zasad nema vidljivog protukandidata za mjesto predsjednika splitsko-dalmatinskog HDZ-a: organizacija je gotovo potpuno premrežena njegovim kadrovima i viđeniji članovi tek se neslužbeno usuđuju ukazati na njegovu svemoć. U kuloarima se, u slučaju Sanaderova odstupanja, spominje tek ime njegova bliskog suradnika i ravnatelja Županijskih ljekarni Ante Mihanovića kao mogućeg nasljednika - no to bi, tvrdi se, zapravo bio tek nastavak Sanadera drugim sredstvima.