MILANOVIĆ NE ODGOVARA NA PISMO

Povratnici prijete prosvjedom zbog legalizacije svojih kuća

12.03.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije izrazila je danas nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nebrige Vlade RH za područja od posebne državne skrbi, posebice u vezi s legalizacijom izgrađenih kuća, te je najavila prosvjed na Markovu trgu ako se ne postigne dogovor.

Predsjednik županijske zajednice povratnika Branko Pek rekao je na sjednici u Čemincu u Baranji kako provedba Zakona o legalizaciji objekata posebno pogađa bivše prognanike, sada povratnike i najveće stradalnike Domovinskog rata, koji nakon povratka, osim što nemaju posao, 'moraju razmišljati kako legalizirati svoje kuće koje su srušene u Domovinskom ratu, a koje je izgradila ili obnovila vlada'

Riječ je o organiziranoj obnovi obiteljskih kuća V. i VI. kategorije oštećenosti, dakle onih koje su do temelja srušene i izgrađene nove, a takav program vlade počeo je još 1996. godine kao pilot-projekt u Bilju i Antunovcu, mjestima u Osječko-baranjskoj županiji. Projektiranje su obavljale projektanske kuće koje je izabralo Ministarstvo graditeljstva, izvođače radova također je izabralo to ministarstvo, kao i nadzor, a kompletna investicija financirala se novcem istog ministarstva, rekao je Pek.

Najintenzivnija obnova događala se dok je ministar graditeljstva bio Radimir Čačić, a novoizgrađene kuće hrvatskih povratnika, pošto su im predane, bile su deset godina vlasništvo Republike Hrvatske, dodao je.

Po Pekovim riječima, izgrađene kuće uglavnom nisu bile u istim gabaritima kao što su bile prije rata. Današnje ministarstvo donijelo je odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, dakle i svih novoizgrađenih kuća na područjima posebne državne skrbi, kojih samo u Osječko-baranjskoj županiji ima 4006. Pek je istaknuo kako toj brojci još treba pridodati više od 1500 novoizgrađenih kuća 'po modelu stambenog zbrinjavanja mladih obitelji'.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije najavila je kako neće dopustiti da se vlada poigrava s više od 25.000 najvećih stradalnika Domovinskog rata u Osječko-baranjskoj županiji te počinje ozbiljne pripreme za veliki prosvjed prognanika - povratnika na Markovu trgu u Zagrebu.

Ako se u međuvremenu ne postigne dogovor, prosvjed će se održati nakon lokalnih izbora kako Zajednicu povratnika Osječko-baranjske županije nitko ne bi pokušao iskoristiti niti optužiti za sudjelovanje u predizbornoj kampanji, istaknuto je na sjednici. Izraženo je žaljenje što premijer Milanović ne odgovara na otvoreno pismo koje mu je poslano prije desetak dana i u kojem ga se upozorava na probleme na područjima posebne državne skrbi, ali i predlažu praktična rješenja.