TRISTOTINJAK SUDIONIKA

Povorka Split Pridea na ulicama dočekana pljeskom

05.06.2016 u 08:53

  • +15

Split Pride

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Bionic
Reading

Na šestom po redu Split Prideu okupilo se tristotinjak sudionika koji su nakon jednosatnog okupljanja u parku Đardin krenuli u povorku užim središtem grada. Policijsko osiguranje bilo je jako, no relativno neprimjetno, a rijetki Splićani i nešto brojniji turisti pljeskom su pozdravili kolonu u prolazu

Paradu su organizirale splitske udruge Rišpet i Flomaster, no po prvi put nitko od lokalnih LGBT aktivista nije želio istupati u javnosti. Tvrde da ih je strah.

Pod motom 'To je i moja stvar' ovogodišnji splitski Pride upozorava da su osobe drugačije seksualne orijentacije i dalje izložene nasilju, da se ono tolerira i nesankcionira te da institucije u ovom slučaju ne funkcioniraju. Potporu je dala koordinatorica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras, koja je kazala da je ponosna što se nalazi u Splitu.

'Dosta je nasilja i diskriminacije LGBT osoba. U Splitu je kao i u Hrvatskoj stanje jako loše i LGBT osobe osjećaju da moraju živjeti trostruke živote kako ne bi trpjeli diskriminaciju na poslu, nasilje ili odbačenost i od obitelji', kazala je Juras.

Premda na ovogodišnji Pride političari nisu bili pozvani, ondje se ipak pojavio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, kao i njegovi zamjenici Aida Batarelo i Goran Kovačević. Mediji su tvrdili da su odnosi Baldasara i Batarelo - budući da je ona odlučila ostati u SDP-u - potpuno zahladili, no oni su se nasmiješeni fotografirali, zajedno cupkajući uz ritmove pjesme 'Živjela ljubav'.
Splitski gradonačelnik je, inače, u Đardin došao u pratnji dvojice korpulentnih muškaraca. Na pitanje novinara kazao je da se radi o policajcima jer ima zaštitu 'zbog nečega što nema veze s Prideom', potom je nakon demantija policije izjavio da se radi o zaštitarima, a na koncu je ustvrdio da su mu to - prijatelji.

'Ovdje smo da bismo štitili i promovirali ljudska prava, to je naša dužnost', kazao je Baldasar i prozvao zašto se nisu pojavili njegovi kolege političari. 'Prvi Split Pride bio je obilježen incidentima i to je anomalija, pravi Split je ovo što vidimo danas', kazao je.

Oboružana transparentima povorka je prodefilirala centrom grada, zatim je na gradskom jarbolu na Pjaci uz veliki pljesak okupljenih podignuta zastava duginih boja, a potom su se sudionici vratili natrag u Đardin gdje nastupaju bendovi ROLO i Nipplepeople te DJ Mish. Nikakvi incidenti nisu zabilježeni.